Anti-pilot

Att avveckla en process i verksamheten kan effektivisera vårt arbetsätt och öppna våra ögon för nya lösningar.

Tidsram: pågående
Innovationsaspekt: förbättra

För att få plats för nya lösningar måste vi samtidigt ta bort och sluta göra sådant som inte fungerar så bra eller som inte behövs längre. Detta kan tyckas självklart, men det finns flera studier som visar att vi ofta upplever det som svårare och jobbigare att ta bort något än att lägga till något. Speciellt om det är något vi har investerat tid, pengar eller andra resurser i.

Att sluta tvärt med ett arbetssätt eller verksamhet kan uppfattas som något riskfyllt och skrämmande. Därför använder vi en metod för att under en begränsad tid kunna testa vad som händer om vi slutar eller stänger ner något – innan vi gör det slutgiltigt. Det kallas att göra en anti-pilot.

Metoden och materialet är framtaget av Ulrika Lundin, tidigare verksamhetsledare på Innovationsguiden, SKR.

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
Metodmall för anti-pilot.pdf Pdf, 665 kB. 665 kB 2023-10-31 13.54

Läs mer om "ta bort"-tanken

Bara tanken på att ta bort något helt eller delar av kan lösa upp mentala spärrar och hjälpa oss att upptäcka nya, kreativa lösningar. Men studier visar att det är jobbigare och mer mentalt ansträngande att ta bort än att lägga till. Det tar också emot att ta bort något vi lagt ner så mycket möda, tid och resurser i.

Vi är inte heller vana att inventera eller kartlägga våra processer eller tjänster, samtidigt som det är en viktig nyckel för att synliggöra och förstå hela ”kedjan” och på så sätt hitta hinder eller tidstjuvar som vi kan ta bort.

Det är väldigt svårt för oss att tänka ut hur en lösning kan se ut utan en viss komponent eller ett visst moment. Vi sitter fast i något som kallas funktionell och strukturell låsning, som innebär att vi inte kan se förbi hur ett objekt eller situation traditionellt används eller är uppbyggd. Därför behöver vi dels bryta ner vår process i mindre byggstenar, dels på riktigt testa att fysiskt ta bort något.

Att sluta tvärt med ett arbetssätt eller verksamhet kan uppfattas som riskfyllt och skrämmande så därför har vi tagit fram ett tanke- och arbetsverktyg för att under en begränsad tid testa vad som händer om vi slutar med något – innan vi gör det slutgiltigt. Vi kallar det att göra en anti-pilot.

Vi kan också behöva göra en anti-pilot på vår egen kunskap och expertis. Om man jobbar med förändring måste man vara beredd att offra det man lärt sig för att kunna ta emot ny kunskap som krävs för att nå framgång.