Artikeln publicerades 10 januari 2024

Workshop: Från ödehus till drömhus och levande landsbygd

Förfallet ödehus med igenvuxen trädgård i Sjöbo.

Vill du förverkliga ditt drömhem? Eller äger du ett ödehus, eller bor granne med ett, och vill att det ska få nytt liv? Då ska du komma på workshop med Leaderprojektet Från ödehus till drömhus och levande landsbygd, med fokus på övergivna hus som resurs och möjlighet snarare än belastning och problem.

Onsdagen 17 januari (samt torsdag 18 januari) ska Melissa Nyström, projektledare för Leaderprojektet Från ödehus till drömhus, hålla en workshop i hur nya hem kan skapas av gamla övergivna hus. Först kommer hon att berätta kort om projektet, men sedan kommer innehållet under resten av kvällen delvis också att formas av deltagarna själva.

– Alla som tycker att öde fastigheter är intressant är välkomna. Vi har ju alla olika bakgrunder och ingångar och det är i möten mellan olika erfarenheter vi kan hitta nya problemställningar och lösningar, förklarar Melissa och utvecklar.

– Det kan vara ur ett socialt perspektiv, som ”jag vill gärna ha grannar”, eller människor som är sugna på att ta sig ann ett förfallet hus och skapa något helt eget. Men det kan också vara från andra hållet. Du äger kanske ett hus som du inte riktigt kan släppa taget om. Även mäklare borde ta sig en titt på detta.

Projektledare Melissa Nyström.

Projektledare Melissa Nyström hart arbetat med ödehusprojektet sedan augusti 2023. På workshoppen 17 januari kommer även Elise Böcker från Tomelilla kommun att vara med. Foto: Samir Hassan

Munkmodellen som verktyg för helhetsbild

Vad betyder ödehusen för byar och samhällen? Under workshoppen kommer deltagarna att kika på ödehusens betydelse ur ett helhetsperspektiv, genom den så kallade munkmodellen. Elise Böcker, som studerar tillämpad klimatstrategi vid Lunds universitet, ska presentera såväl sociala som ekonomiska och ekologiska aspekter på ödehusen.

– Vi ska bland annat titta på vilken potential som finns i övergivna hus, och hur vi kan hitta ett hållbart sätt att arbeta med dem. Hur påverkar det en by och dess invånare att ha hus som står öde? Vad gör det med ekonomin? Vad händer om vi får ”spökbyar”, och hur kan ödehus påverka miljön? Sådant kommer vi att diskutera, berättar Elise.

– Min förhoppning är att kvällen ska öka intresset och förståelsen för hus som står öde, både som resurs och belastning, säger Melissa. Projektet handlar ju egentligen om människor och inte om hus, och dessa personers känslor inför husen, minnena och deras historia.

Obs! Presentation och workshop har delats upp med anledning av svåra väderleksförhållanden.

Onsdag 17 januari kl 17.30–19.00 Digitalt möte via Teams om projektet och munkmodellen
Torsdag 18 januari
kl 17.30–19.00 På plats i Tomelilla kommunhus, Gustavs torg 16, med workshoppen
Sista anmälningsdag måndag 15 januari (eftersom fika ingår – senare anmälan garanteras ej plats eller fika)
Anmäl till melissa.nystrom@sjobo.se (ange eventuell specialkost)

Workshoppen är den första i en serie. Nästa blir med journalisten Jennifer Erlandsson från Landsbygdsdröm 15 februari på kommunhuset i Sjöbo. En tredje workshop planeras i mars med Arianna Benigno om byggnadsvård. Ytterlige workshoppar/seminarier kommer senare.

Från ödehus till drömhus och levande landsbygd

Projektet Från ödehus till drömhus och levande landsbygd är ett Leaderprojekt som pågår till och med december 2024. Sjöbo kommun är projektägare och samarbetar med Ystad och Tomelilla kommun.

Mer om projektet på sjobo.se Länk till annan webbplats.

Mer på Leader sydöstra Skåne Länk till annan webbplats.

En övergiven öde stallbyggnad i Gårdlösa, Tomelilla kommun.