Arbetsmarknadsenheten arbetar primärt med invånare som behöver stöd från samhället när det gäller arbete, försörjning och studier.
Uppdraget genomförs i nära samverkan mellan andra verksamheter, som IFO (Individ och familjeomsorg) och skolan men även med externa myndigheter.
Arbetsmarknadsenheten ansvarar bland annat för:
Kommunerna har enligt lag en skyldighet att följa upp alla ungdomar under 20 år som inte studerar på gymnasiet eller fått examensbevis.
Vi som arbetar med aktivitetsansvaret får information från gymnasieskolorna om en elev avbryter sina studier. Vi får också information om elever som inte blir antagna eller inte påbörjar ett nationellt gymnasieprogram.
Vårt uppdrag är att ta kontakt med alla ungdomar som omfattas av ansvaret för att stämma av den nuvarande situationen, samt erbjuda en individuell planering.
I första hand vill vi hjälpa till att hitta motivation tillbaka till skolan eller andra studieformer. Ibland händer det saker i livet som gör att utbildningen måste vänta, vi försöker då tillsammans med andra aktörer i kommunen att hitta en meningsfull sysselsättning.
Vill du boka en tid, veta mer om hur vi arbetar eller har andra frågor så är du välkommen att höra av dig.
Vad händer när du gjort ett studieavbrott eller inte påbörjar gymnasieutbildning?
Alla som gör ett studieavbrott eller inte påbörjar gymnasieutbildning kommer att kontaktas av en studie- och yrkesvägledare för att stämma av din nuvarande situation samt erbjuda en individuell planering för dig.
Tomelilla Kommun har en skyldighet att följa upp alla som inte studerar på gymnasiet fram till dess du fyllt 20 år och vi vill tillsammans med andra aktörer i kommunen hjälpa dig att hitta rätt sysselsättning.
Din ekonomi påverkas
När du avbryter dina gymnasiestudier påverkas din och din familjs ekonomi, eftersom du förlorar ditt studiebidrag. Kopplat till studiebidraget är även andra ekonomiska stöd, exempelvis inackorderingstillägg, underhållsstöd, flerbarnstillägg, barnpension och bostadsbidrag. Undersök vad som gäller just dig och din familj.
Arbetsförmedlingen
Om du väljer att anmäla dig som arbetssökande på arbetsförmedlingen är de grundläggande kraven att du vill och kan ta ett lönearbete.
Ungdomar med funktionsnedsättning
Du som har en dokumenterad funktionsnedsättning som innebär nedsatt arbetsförmåga kan prövas för ytterligare insatser.

Varje sommar erbjuder Tomelilla kommun feriejobb för kommunens ungdomar. Feriejobb är sommarjobb med handledning och ett bra tillfälle att prova på hur det är att jobba hos oss. Syftet är att ge ungdomar erfarenhet av arbetslivet, det är också ett sätt att introducera Tomelilla kommun som arbetsgivare.
Alla ungdomar som är folkbokförda i Tomelilla kommun och fyllt 16 år men ännu inte är 18 år när arbetat påbörjas kan söka feriejobb. Det finns många olika verksamheter som du kan välja på i din ansökan.
Arbetsuppgifter
Det finns många olika verksamheter med varierande arbetsuppgifter du kan ansöka till. I din ansökan kommer du genom en enkät kunna önska var du helst vill arbeta.
De olika verksamheterna är:
- Gata, park och fastighet
- Kultur och fritid
- Sommarorkester
- Förskola och fritids
- Vård och omsorg
Sommarföretagare
Du kan också välja att bli Sommarföretagare. Det är ett alternativ till det traditionella feriearbetet och syftar till att du får utveckla din entreprenörsanda genom att driva företag. Läs mer här.
Kvalifikationer
Alla ungdomar som är folkbokförda i Tomelilla kommun och fyllt 16 år men ännu inte är 18 år när arbetat påbörjas kan söka feriejobb. Vem som får anställning bestäms utifrån en matchning. Du matchas mot de olika veckoperioderna som finns tillgängliga och de verksamheterna du önskat.
Du kommer få möjlighet att i din ansökan skriva lite om dig själv och varför du sökt arbetet. Berätta gärna om dina kunskaper, intressen eller drömmar. Vi har ett begränsat antal platser att erbjuda inom verksamheterna vilket innebär att du kanske inte får det jobbet du önskade. Med en god motivering och kunskap ökar du dina chanser för att få den platsen du vill ha.
Ansökan
Ansökan för 2022 är stängd.
Frågor och svar om feriejobb
Ansökan
Vem kan söka feriejobb?
Alla ungdomar som är folkbokförda i Tomelilla kommun och har fyllt 16 men ännu ej 18 år när arbetat påbörjas kan söka feriejobb. Ingen tidigare erfarenhet krävs.
Ansökan är öppen 25 mars – 22 april 2022.
Hur söker jag feriejobb?
Du ansöker via en länk på sidan om feriearbete när ansökningstiden startar.
Ansökan sker i flera steg:
1. Skapa användarkonto i vårt annonseringsverktyg/offentliga jobb/VISMA Recruit
2. Logga in på ditt konto, fyll i ansökan och skicka in. I detta steg fyller du i en enkät om dina önskemål om typ av arbete och period.
Det finns dock ingen garanti för att du får en feriearbetsplats inom det arbetsområde som du önskar.
Vilka perioder erbjuds feriejobb?
Vi erbjuder feriejobb under två treveckorsperioder.
Period 1 vecka 26-28, den 27/6-15/7.
Period 2 vecka 29-31, den 18/7-5/8.
Arbetsuppgifter
Gata/ park/fastighet/Österlenhem
Här håller man det offentliga rummet helt, rent och snyggt. Arbetet kan innehålla underhåll och målning. Du hjälper till att sköta grönytor. Du behöver ha skyddsskor med spiktrampskydd och skyddskläder på dig.
Kultur/fritid/Sommarorkester
- Här kan du tillsammans med dina handledare på fritidsgården Soffta anordna och genomföra sommarlovsaktiviteter för barn.
- På friluftsbaden är du behjälplig på simskolorna och andra uppgifter som förekommer på utomhusbad.
- På Konsthall kan du vara behjälplig kring konstutställningarna.
- I Sommarorkestern deltar du tillsammans med Kulturskolan i att genomföra musikarrangemang för kommunens medborgare.
Förskola och fritids
Du deltar i det dagliga pedagogiska och praktiska arbetet kring barnen. Då du kommer att tillbringa mycket tid utomhus behövs kläder för alla väder.
Sommarföretag
Du får hjälp att starta och genomföra eget företagande under några veckor. Feriejobbet inleds med en introduktionsvecka. Läs mer här.
Vård och omsorg
Du deltar i det dagliga arbetet som görs på ett äldreboende.
Uttagning
Hur beslutas vilka som ska få feriejobb?
Du matchas mot den/de perioder och intresseområden du väljer. Det är en stor fördel om du skriver varför du sökt ditt förstaval baserat på kunskaper, intressen eller drömmar. Vi har ett begränsat antal platser att erbjuda, särskilt under rådande pandemi. Det viktigaste är att ansökan är gjord innan sista ansökningsdatum den 22 april.
Blir man uppsatt på reservlista om jag inte jag inte kommer med i första matchningen?
Ja, om du kryssar i att du vill det. Du kan även kryssa i att du kan tänka dig att jobba med annat än dina tre första val, då ökar du dina chanser att få ett arbete.
Jag har fått jobb, vad händer nu?
Du får besked via mail och det är därför viktigt att du anger din mailadress i ansökan. Du kommer att kallas till ett digitalt informationsmöte. Då bekräftar du samtidigt att du vill ha jobbet. Får du förhinder är det därför viktigt att meddela detta.
Hur gör jag om jag får ett annat jobb eller inte kan jobba längre?
Då meddelar du detta så fort du kan, någon på reservlistan vill säkert ha ditt jobb!
Arbetet
Hur vet jag var och när jag ska börja arbeta?
Några veckor innan arbetsperioden börjar får du besked från oss på Arbetsmarknadsenheten om var du har fått arbete, vem du ska kontakta och när du ska kontakta hen.
Måste jag lämna in ett utdrag från belastningsregistret?
Ja, om du har fått jobb inom förskola, fritidshem eller utomhusbad måste du lämna detta intyg innan eller senast samma dag du börjar arbetet. Är detta inte gjort får du tyvärr inte arbeta och kommer heller inte få någon lön. Blankett för att begära registerutdrag finns på polisens webbplats.
På denna länk finns blanketten du ska fylla i och skicka till polisen.
Då det kan ta tid att få hem ditt utdrag så rekommenderar vi dig att du scannar eller skickar in blanketten per post så fort som möjligt.
Ersätter jag någon som är på semester?
Nej, feriepraktikanter är inte semestervikarier, utan tanken är att arbetsplatsen med din hjälp ska kunna göra det lilla extra som inte hinns med annars vilket är mycket är uppskattat av personal och våra invånare som ni kommer i kontakt med.
Är jag försäkrad under feriearbetet?
Ja, du är försäkrad via Tomelilla kommun.
Lön/Skatt
När betalas lönen ut?
Lönekontoret försöker betala ut lönen lite snabbare till ferieungdomar när arbetet är slutfört. Exakta datum kommer du få veta när beskedet att du har fått jobb kommer.
Vilken lön gäller för feriearbete?
Du har timlön vilket betyder att du under 2022 får lön med 80 kronor för varje arbetad timme inklusive semesterersättning. Arbetstiden rapporteras på särskild blankett som finns ute på arbetsplatsen. När du har arbetat dina tre veckor lämnar du in tidrapporten till din handledare, du och verksamhetschefen kontrollerar att den är rätt ifylld, skriver under den och skickar in den till lönekontoret.
Hur betalas lönen ut?
Löneförmedlande bank är Sparbanken Skåne. Inga uppgifter om bank och kontonummer behöver lämnas till Tomelilla kommun.
För att få lönen på ditt bankkonto gör du så här:
- Du som har en e-legitimation kan gå in på följande länk och anmäla eller ändra kontonummer för din löneutbetalning www.swedbank.se/kontoregister
- Saknar du e-legitimation tar du kontakt med Sparbanken Skåne och anmäler dina aktuella kontouppgifter, vilket måste göras genom personligt besök på banken.
Får jag lön om jag är sjuk?
Lagen om sjuklön omfattar även feriepraktikanter. Eftersom du är anställd för en så pass kort period måste du ha börjat din anställning och varit anställd i minst 14 dagar för att ha rätt till sjuklön.
Måste jag betala skatt?
Om du kommer att tjäna mindre än 20 431 kronor under år 2022 ska du inte betala någon skatt och behöver inte ansöka om jämkning. Använd i stället Intyget för utbetalning av lön utan skatteavdrag (SKV 434) som du hittar på Skatteverkets hemsida. När du har lämnat ett intyg behöver inte arbetsgivaren dra skatt. Du ansvarar dock själv för att lämna detta intyg i kommunhusets reception så fort du har fått besked om att du fått jobb. På kuvertet som inte behöver frimärke skriver du ”Lönekontoret”. Kommer intyget in för sent så är vi tvungna att dra skatt på din lön. Du får då dock tillbaka den i skatteåterbäring 2023.
Arbetstid
Vilken arbetstid gäller?
Du arbetar 6-8 timmar/dag i 3 veckor men max 90 timmar under hela perioden. Starttiden på morgonen kan variera något mellan arbetsplatserna. Detta kommer du att få besked om av din handledare innan du börjar arbeta. Din arbetstid är förlagd måndag-fredag, lördag och söndag. Du arbetar dagtid.
Vart vänder jag mig om jag blir sjuk?
Du ringer din arbetsplats. Glöm inte att skriva "sjuk" på din tidrapport för de dagar som du varit sjuk, detta med tanke på eventuell sjuklön.
Fler frågor?
Du är välkommen att kontakta Sauli Lindfors på Arbetsmarknadsenheten i Tomelilla kommun.
E-post: sauli.lindfors@ tomelilla. se
Telefon: 0417-18351