Vad kan du som bor i Tomelilla kommun hjälpa till med?

Miljontals människor är på flykt undan krig och fattigdom. En del av dessa söker sig till oss. Här har vi samlat information om hur du på olika sätt kan bidra till att de som kommer hit ska få en bra start på livet i Sverige.

Många barn som söker asyl i Sverige har inte sina föräldrar eller någon annan vuxen person med sig när de kommer hit. I dessa fall behövs en God man som kan hjälpa barnet med bland annat ansökan om uppehållstillstånd och andra myndighetskontakter.

Tomelilla kommun behöver ständigt nya familjer som är redo att öppna upp sitt hem för ett barn eller en ungdom, inte minst nu när det är så många ensamkommande barn som kommer hit. Som familjehem blir ni barnets bonusfamilj och har ansvar för barnets omvårdnad och fostran.

Det finns flera hjälporganisationer som har mångårig erfarenhet av humanitära kriser, t.ex. Rädda barnen, Röda korset, UNHCR och Läkare utan gränser. Alla dessa och många fler har så kallade 90-konton som man betalar in pengar till. Då vet du att hjälpinsatserna blir professionella och koordinerade.

Som volontär bidrar du med din tid och kunskap, beroende på vad du är intresserad av. För den som kommer hit bidrar du till en möjlighet att komma i kontakt med människor i sitt nya hemland, lära sig det nya språket och att hitta ett sammanhang. 

Somaliska kulturföreningen i Tomelilla bistår med till exempel läxhjälp och samhällsinformation till invandrare och flyktingar. Vem som helst kan anmäla sig som volontär genom att kontakta ordförande Abdikadir Abdirahman Hagi på telefon 072-876 62 37.