Måltider i skola och förskola

Lyssna

Måltider i förskola och skola

Vi vill att barnen ska serveras såväl traditionell svensk husmanskost som rätter från andra delar av världen.

Vi tror att det är bra och viktigt att barnen får lära sig att äta många olika slags maträtter och på så sätt skapa en positiv attityd till mat.

På vissa kommunala förskolor finns en kock som lagar frukost, lunch och mellanmål. På andra förskolor tillagar förskolepersonalen frukost och mellanmål, och dagens lunch levereras från något av kommunens kök.

Måltiderna är sammansatta så att de ska lägga grunden till en hälsosam livsstil. Maträtternas sammansättning baseras på barnen näringsbehov. Lunchen ska tillgodose cirka 30 procent av dagens energibehov. Matsedeln bygger på Livsmedelsverkets rekommendationer, och är näringsberäknad.

Vi erbjuder specialkost till allergiker, personer med överkänslighet för olika livsmedel, diabetiker och vegetarianer, samt tar hänsyn till de krav som olika religioner ställer på mat.

Måltidsverkstan jobbar för att skolmaten ska vara vällagad, näringsriktig och främja en sund och hälsosam livsstil. Att maträtten verkligen blir uppäten är viktigt eftersom det är först då maten hamnat i magen som den ger näring.

Matsedlarna är varierade och innehåller en blandning av traditionell husmanskost och nyare maträtter. Ambitionen är att bjuda på nya smakupplevelser och att maten upplevs som spännande och ger matglädje.

Skollunchen ska ge cirka 30 procent av dagens energibehov. Varje dag serveras salladsbuffé, bröd, bordsmargarin och mjölk. Salladsbuffén innehåller färska grönsaker, salladsblandningar, någon form av pasta eller bulgur så man kan göra sin egen sallad, och alltid färsk frukt.

Förutom dagens rätt serveras det varje dag ett alternativ.

Mat i skolan och förskolan på Skolverkets hemsida.

Mat från grunden med lokala råvaror

Vi jobbar för att tillaga maten nära matgästerna, samt att i så stor utsträckning som möjligt laga maten från grunden, istället för att använda hel- och halvfabrikat. Råvarorna är av god kvalitet och för närvarande har vi fyra lokala producenter som levererar råvaror.

Kommunens kök

Varje dag lagas det cirka 2000 portioner i kommunens kök. De två största köken är de på Lindesborgsskolan och Kastanjeskolan. De allra flesta måltiderna tillagas i Kastanjeskolans kök då maten som lagas här både serveras till skolans elever och lärare, men även körs ut till serviceboende och äldre med matservice.

Mat till skola och förskola tillagas även i köken på Byavångskolan, Smedstorps skola, Brösarps skola, Odenslundskolan, Västervången, Lärkan och Ängen.

Riktlinjer för matverksamheten
Kommunens kostpolicy utgör grunden för vår verksamhet. Alla måltider näringsberäknas i ett kostdataprogram och vi följer Livsmedelsverkets regler för att säkerställa en god livsmedelshygien. Läs mer om våra riktlinjer i spalten till höger.

Utbildning och utveckling
Måltidsverkstans personal är utbildade och engagerade och fortbildning sker löpande. Med jämna mellanrum lämnar vi in bidrag till olika nationella mattävlingar för skolrestauranger. Detta är ett sätt att utveckla det kreativa tänkande kring vår mat och utnyttja de resurser vi har.  

Varje skola i kommunen har ett matråd, där får eleverna bland annat komma med idéer och förslag som rör matverksamheten. Man pratar även om hur man kan till exempel uppnå en trivsam stämning i matsalen.