Gymnasium

Lyssna

Alla elever som avslutat grundskolan och har ett slutbetyg har rätt till en gymnasieutbildning. Gymnasieskolan är en avgiftsfri och frivillig skolform. Den svenska gymnasieskolan ger grundläggande kunskaper för yrkes- och samhällsliv och för vidare studier.

Kommuner i Skåne och västra Blekinge har ett så kallat samverkansavtal om fritt sök. Det innebär att du som söker till gymnasieskolan kan välja fritt mellan utbildningar i samtliga kommuner.

Gymnasieval

Skånegy.se kan du logga  in för att göra din gymnasieansökan. Där hittar du även all information om de olika gymnasieskolor som finns i regionen.
gymnasium.se kan du få information om alla gymnasieskolor i hela landet.

Naturbruksgymnasium

I kommunen finns Bollerups Lantbruksinstitut med sitt naturbruksgymnasium. Skolan är en friskola ägd av en stiftelse utan vinstintressen.
Mer information finner du via deras hemsida nedan:

Ansökningsblanketter

NamnE-tjänstBlankett
Ansökan resebidrag - busskorte-tjänst med e-idblankett (pdf)
Ansökan inackorderingsbidragblankett (pdf)
Ansökan gymnasieutbildninge-tjänst via Skånegy.se

Mer info från Skolverket

På gymnasieinfo.se kan du läsa mer om alla program och utbildningar.

Börja med att göra ett roligt test som hjälper dig med det första valet: om du ska titta nämare på ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program.

Följ med Gymnasievalen genom en spelvärld och återvänd med ett förslag. Sedan hittar du all fördjupning på gymnasieinfo.se.

Och glöm inte att ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare, lärare, föräldrar och andra vuxna i ditt val.

På Skånegym kan du chatta med en SYV -Klicka på bilden ovan!