Fritidshem

Lyssna

Välkommen till Fritids i Brösarp

Brösarps Fritidshem och skola ligger i Brösarp i norra delen av Tomelilla kommun. Här finns böljande backar, djupa skogar, öppna hedmarker och 3 000 hektar naturreservat att tillgå för de drygt 1 500 invånarna i bygden. Sex kilometer bort finns havet.

Fritidshemmet är integrerad i skolans lokaler och har ett kontinuerligt samarbete med skolans och förskolans verksamheter så väl som det lokala biblioteket. Vi har varje dag frivillig läxläsning för att komplettera skolan om så önskas av barnen/familjen.

Sedan hösten 2016 har fritidshemmet inspirerats av Förskolans I Ur och Skur-pedagogik och påbörjat ett eget arbete med att utveckla en tydlig naturprofil med vår verksamhet. Idag arbetar fritids utifrån I Ur och Skur-pedagogiken.

Vårt arbete är att med hjälp av läroplanen använda utomhuspedagogiken både inne och ute för att alla våra elever på fritids ska få större förståelse, nyfikenhet och möjlighet att lära sig om djur, natur och miljö. Vi lägger stor vikt vid att samarbete, hänsyn, kultur och respekt för varandra mm vävs in i vårt arbete kontinuerligt.

Vi förespråkar och planerar så mycket ”året runt”-verksamhet som möjligt. Våra utedagar med utomhusmatlagning, vandringar, utflykter mm blandar teori, lek och sinnen i en härlig kompott.

Utematlagning på fritids sker kontinuerligt varje vecka så länge inte vädret fullständigt sätter stopp och här vill vi lyfta fram lokala, ekologiska matvaror så väl som naturens skafferi. Vi vill ge barnen en chans att skapa egna kulinariska upplevelser från vad naturen ger.

Att laga mat ute gör en riktigt sugen och hungrig
Att laga mat ute gör en riktigt sugen och hungrig

Friskvårdstanken är att vi ger barnen en chans att vara ute i en fantastisk natur- och kulturmiljö. Där ges möjligheter att vandra iväg på utflykter t.ex. på skåneleden, Brösarps backar eller Havängsstrand mm för att leka, undersöka och lära medan vi har kul.