Kulturhus

Kontakta oss

Tomelilla bibliotek
Tel: 0417-181 90
Mail: biblioteket@remove-this.tomelilla.remove-this.se

Tomelilla konsthall
Tel: 0417-181 16
Mail: konsthallen@remove-this.tomelilla.remove-this.se

Välkommen till Tomelilla kulturhus

Fler verksamheter under samma tak

Tomelilla kulturhus rymmer idag flera verksamheter utöver bibliotek och konsthall. I källaren hittar vi Bildkonstskolan, med sin verksamhet för barn och unga och Jazzarkivet som består av ca 18 000 enheter, varav ca 8 000 är LP-skivor.

Kulturhuset bjuder på ett varierat kulturutbud. Vi bjuder på föreläsningar, teaterföreställningar, musikkvällar och mycket mer. Kulturhuset är en fantastisk mötesplats för social gemenskap, en plats som är tillgänglig för alla och som erbjuder olika aktiviteter. Ambitionen är att erbjuda något för alla, stora som små. Programmet är varierat och vi hoppas att det finns något som tilltalar just dig.

Evenemang på kulturhuset

Alla evenemang i Tomelilla kulturhus har fri entré. Men vid program markerade med föranmälan har vi ett begränsat antal platser och du behöver anmäla dig i förväg. Anmäl dig inne på Kulturhuset eller ring och anmäl dig via telefon: 0417-181 90 eller 0417-181 16. Om inget annat anges hålls arrangemangen i Tomelilla kulturhus. Vi reserverar oss för programändringar och feltryck.

Kan du inte komma? Glöm inte att avboka i tid så att någon annan kan få din plats!

Samtliga publika utrymmen i Tomelilla kulturhus är tillgängliga med exempelvis hiss. Hörhjälpmedel finns i konsthall och föreläsningssal.

Poesi på nya sätt

Under vecka 12 är det poesitema på Kulturhuset i Tomelilla. Då finns det möjlighet att både lyssna på poesi och vara med och skapa poesi på nya sätt. Vad sägs till exempel om tecknad poesi eller tonsatt poesi? Eller varför inte öka spänningen genom att spela poesibingo? Under poesiveckan gästas kulturhuset av flera kreativa människor med nya perspektiv på poesi.

Tanken med poesiveckan är att visa att poesi kan vara så mycket mer än det skrivna ordet. Kom och upplev poesi som bild, ljud och spel!

Tisdag 17 mars kl 15-17.30: Visuell poesi; workshop i teckning

Välkomna till en spännande workshop i teckning med serieskaparen Henrik Rogowski. Tillsammans kommer vi att utforska den visuella poesins språk. Vi hämtar inspiration från vår närmiljö och lär oss några bra knep för att rita. Du får också lära dig hur du kan tänka kring poesi och bilder.

Föranmälan på 0417-181 90 krävs.

Tisdag 17 mars kl 18-18.30: Det finns stjärnor i källan

Dikter och andra texter av Harry Martinsson framförda av Anna Westerberg, verksam sedan många år som skådespelare, inläsare och poesitolkare. Följ med på en spännande resa och upplev en av vårt lands största naturskildrare. Resan går från grästuvan till de svindlande avstånden i rymden.

Ingen anmälan krävs.

Tisdag 17 mars kl 18.30: Kulturskolekonsert

Välkommen till en konsert där elever från Kulturskolan spelar inför publik.

Onsdag 18 mars kl 14-16: Musik och poesi

Mimi Terris är sångerska, låtskrivare och pedagog på Kulturskolan i Tomelilla. Tillsammans med henne får du nu chansen att göra musik av en text du själv skrivit.

Ingen anmälan krävs. Öppet för unga i åldern 9-15 år.

Onsdag 18 mars kl 15-16: Poesibingo

Ta en bingobricka, lyssna på ett antal dikter och kanske blir det du som får skrika ”Bingo” och kamma hem ett fint pris! Eller så kan du komma bara för att få avnjuta lite ljuv poesi.

Föranmälan på 0417-181 90 krävs.

Onsdag 18 mars kl 16-18: Tonsätt en dikt; workshop

Hur skulle Karin Boyes, Stig Dagermans eller dina egna dikter kunna låta i sångform? Ta chansen att undersöka detta tillsammans med sångerskan och låtskrivaren Mimi Terris som gästar biblioteket. Mimi har tidigare bland annat gett ut flera album och turnerat med ett hyllningsprogram till Tage Danielsson kallat ”Nya Friska Tage”.

Miljötema våren 2020

Under våren finns flera aktiviteter på Tomelilla kulturhus med fokus på hur man kan leva mer hållbart med tanke på vår planets klimat. Programmet innehåller studiebesök, föreläsning, workshop och bytesmarknad på så olika teman som vattenrening, återbruk, växter, tågsemester och att förändra sitt liv.

Programmet under miljötemat visar på att det finns mycket man kan göra i vardagen för att leva mer hållbart. Förändring kan vara enklare än man tror. Kom och upptäck att det både kan vara lätt, effektivt och roligt att göra sitt liv lite grönare!

Måndag 23 mars kl 13-17: Energi- och klimatrådgivning

Tomelilla kommuns energi- och klimatrådgivare Benny Andersson är på plats på biblioteket för att svara på dina frågor och ge råd kring energianvändning.

Måndag 23 mars kl 17.30: Avloppsreningsverket i miljöns tjänst

Välkommen på studiebesök! VA-enhetens personal möter upp och visar runt på kommunens största avloppsreningsverk Rosendal i Tomelilla. Här renas avloppsvatten från Tomelilla, Lunnarp och Smedstorp innan det släpps ut i vattendragen. Vilken funktion har ett avloppsreningsverk i vattnets kretslopp? Hur fungerar det? Vad renas bort och vad blir kvar?

Föranmälan på 0417-181 90 krävs. Både barn och vuxna är välkomna! Följ skylten ”Reningsverk” från Rosendalsvägen. Samling utanför grinden till reningsverket.

Tisdag 24 mars kl 9.30-10: Flaxdags med Teater Pepino

Fågenl Flax och Svampen Svampe möts i skogens vrå och leker och busar. Men vad är det som låter? Kan svampar äta mask? Följ med på detta skrattlockande äventyr för den allra yngsta publiken där fantasin släpps loss.

Föranmälan på tel: 0417-181 90. Ålder 1-4 år.

Tisdag 24 mars kl 10.30-11: Flygsvamp och fläderflax med Teater Pepino

Välkomna till skogen där det bor en flugsvamp med drömmar större än du kan ana. En fågel dyker upp med överraskande framtidsutsikter som ställer tillvaron på ända. Följ med på ett tokigt äventyr där allt blir annorlunda men inget blir fel. Medmänsklighet, empati och hållbar utveckling står i fokus.

Föranmälan på tel: 0417-181 90 krävs. Ålder 4-9 år.

Onsdag 25 mars kl 14-16: Teckna naturväsen

Henrik Rogowski lär dig teckna naturväsen och figurer med naturtema. Tillsammans går vi igenom hur man ritar naturmaterial och hur dessa kan användas när vi designar våra alldeles egna karaktärer från naturen.

Ålder från 8 år.

Torsdag 26 mars kl 18.30: Ett hållbart liv

Bli en plusenergimänniska, lär känna dina grannar och tågsemestra. Förändring börjar med ett enda steg. Johanna Stål, författare till boken ”Ett hållbart liv”, har mer än 365 tips. Hon delar här med sig av sina tio bästa tips för en mer hållbar planet och berättar hur man kan börja, vad som är mest effektivt att lägga sin energi på och hur man gör det roligare. Johanna pratar också om hinder och psykologiska barriärer för att agera hållbart.

Föranmälan på 0417-181 90 krävs. Föreläsningen sker i samarbete med ABF.

Lördag 28 mars kl 12-15: Workshop om återbruk

Författaren och designern Malena Skote lär oss olika tekniker för att återanvända skräp som till exempel gamla tyger, utslitna tröjor, tidningar eller kartonger. Vi flätar och binder korgar och väskor, gör papperspärlor av tidningssidor och väver mattor på enkla ramar.

Anmälan krävs inte, men antalet deltagare är begränsat. Både barn och vuxna är välkomna.

23-28 mars: Sticklingsbyte

Varför köpa hem dyra växter från affären när du enkelt kan byta sticklingar med andra? Under veckan finns ett sticklingsbord på kulturhuset. Lämna en stickling och ta med dig en ny hem! Bordet står kvar så länge intresset för byte finns.

Onsdag 6 maj kl 18.30: Hoppa på tåget ut i världen

Ta tåget genom historien, samtiden och in i framtiden. Kom och lyssna på Per J Andersson, grundare av resetidningen Vagabond. Han är också författare och aktuell med ”Ta tåget”, en ny bok om tågresande runt om i världen. Han berättar om tågens förändrade image genom historien: från bullrande fridstörare till klimatsmart alternativ. Han ger också konkreta tips på vackra tågresor och visar bilder från spektakulära resor på räls.

Föranmälan på 0417-181 90 krävs. Föreläsningen sker i samarbete med Europa Direkt.

Digitalisering i fokus

Under våren har Tomelilla kulturhus gett extra plats för den digitala utvecklingen i samhället. Det kommer att märkas på program och aktiviteter.

Allt mer av samhällsservice och underhållning finns digitalt, men alla har ännu inte de kunskaper de behöver för att ta del av den digitala världen. Genom att erbjuda flera olika aktiviteter på olika nivåer är tanken att fler ska våga prova.

Tomelilla kommun är mitt i en genomgripande process där allt mer av kommunens verksamhet ska bli digital. En del av uppdraget som kommunen har är också att se till att den digitala tekniken och tjänsterna blir mer tillgängliga för alla. På så sätt ligger kulturhusets tema under våren helt rätt i tiden.

En del av programpunkterna är utbildning på basnivå, medan andra istället är forum för debatt och diskussioner bland annat om hur man kan undvika och hantera de negativa effekter som nätet kan ha, till exempel trakasserier och felaktig information.

Måndag 10 februari kl 13-15: Digitala funktioner

Tekniken är fantastisk när man vet hur den fungerar! Vilka funktioner finns, hur används de och hur kommer det till nytta i vardagen? Vad är en app, när används ett BankID, hur fungerar Swish och Kivra, samt mycket mer. Utbildningen innehåller information, praktiska övningar och visar på användningsområden. Både nytta och nöje!

Föranmälan på tel: 0417-181 90 krävs. Utbildningen hålls i samarbete med UtbildningsForum Skåne AB.

Tisdag 11 februari kl 13-15: Kom igång med tekniken

Lär dig de grundläggande funktionerna i din mobiltelefon eller surfplatta. Vi går igenom säkerhetsinställningar, hur appar laddas ner, installerar BankID, visar hur du använder kameran och skickar sms och bilder. Bli vän med tekniken!

Föranmälan på tel: 0417-181 90 krävs. Utbildningen hålls i samarbete med UtbildningsForum Skåne AB.

Onsdag 19 februari kl 13-16: Robotprogrammering

Idag finns robotar och datorer överallt och det är möjligt att lära sig hur de styrs med hjälp av programmering. Här får du prova på programmering på ett roligt och häftigt sätt.

Aktiviteten riktar sig till åldern 8-16 år. Föranmälan på tel: 0417-181 90 krävs.

Onsdag 19 februari kl 18.30: Från nybörjare till digital stjärna med boken ”Digitant”

Drygt en miljon svenskar lever i digitalt utanförskap. ”Digitant” av Malin Perlheden hjälper nybörjaren att ta sig ut på nätet, och att använda de tjänster som förenklar vardagen. Journalisten Johanna Svan från Aller berättar om sin kollegas bok, hur du tar de första stegen ut på nätet och hur du kan känna dig trygg och säker i den digitala miljön.

Föranmälan på tel: 0417-181 90 krävs.

Måndag 2 mars kl 15: Lär dig mer om e-böcker och e-ljudböcker

T amed din surfplatta, bärbara dator eller smartphone så visar vi hur det fungerar att låna e-böcker och e-ljudböcker från vår webbplats eller i appen Biblio.

Föranmälan på tel: 0417-181 90 krävs.

Onsdag 11 mars kl 18.30: Om näthat med Näthatsgranskaren

Tomas Åberg, projektledare och utredare på föreningen Näthatsgranskaren, föreläser om hat- och demokratibrott på sociala medier. Hur påverkar dessa brott det demokratiska samtalet? Vad är brottsligt? Vad kan man göra om man upptäcker eller blir drabbad av näthat? Hur radikaliseras människor på sociala medier till att begå dessa brott? Föreningen Näthatsgranskaren arbetar för att minska hatbrott och kränkningar på Internet med fokus på sociala medier. De identifierar, granskar och polisanmäler. Arbetet har hittills resulterat i över 230 fällande domar, främst gällande hets mot folkgrupp.

Föranmälan på tel: 0417-181 90 krävs.

20, 21 och 22 april kl 10.30-13: Lär dig använda din surfplatta, läsplatta eller smartphone

Välkommen till denna tredagars studiecirkel som är för dig som har en surfplatta, läsplatta eller smartphone, men som behöver hjälp att komma igång med att använda den. Du får lära dig att göra säkerhetsinställningar, vad en app är och hur du laddar ner appar.

Föranmälan på tel: 0417-181 90 krävs. Studiecirkeln ges i samarbete med ABF Österlen.

Tisdag 21 april kl 18.45: ”Jag skiter i att det är fejk, det är för jävligt ändå”

Människan blev inte sämre på källkritik över en natt när hon fick internet, så varför känns det så? Frilansjournalisten Jack Werner berättar om källkritik, varför vi hela tiden har fel och vad vandringssägner på sociala medier kan berätta. Jack Werner var med och lanserade satsningen Viralgranskaren (på tidningen Metro) som belönades med Stora Journalistpriset. Han är även författare och programledare för SR-podden Creepypodden.

Föranmälan på tel: 0417-181 90 krävs. Studiecirkeln ges i samarbete med ABF Österlen.

Nyheter och information från Tomelilla kulturhus

Poesi på nya sätt

Bok och blommor

Under vecka 12 är det poesitema på Kulturhuset i Tomelilla. Då finns det möjlighet att både lyssna på poesi och vara med och skapa poesi på nya sätt.…

Läs mer

Babyhäng på kulturhuset

Två par fötter, ett barn och en vuxen

Kom och var med på babyrytmik – en härlig stund för sång och lek, rim och ramsor. Upplev färg och form och den egna kreativiteten på babyvisning i…

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-06-10