Mat & Dryck

Lyssna
Pumpasoppa, Drakamöllan. Foto: Lars Strandberg © Drakamöllan

Mat och dryck i Tomelilla på Österlen

Hos oss äter man gott. Överallt. På Österlen växer maten bokstavligt talat runt hörnet. Grödor och grönsaker frodas, boskapen betar under blå himmel. Skickliga kockar borgar för att måltiden stannar i minnet. Äggakaga och gåsamiddag hör till det typiskt skånska, idag har de sällskap av både thaimat och pizza.

Den goda maten i Skåne räcker gott och väl som enda skäl för att resa hit. "Go mad å möed mad å mad i rättan tid”, hade gästgiverierna som motto förr i världen med tillägget:” Å så madaro!". Ett motto som står sig än idag. Ta dig tid att resa runt och äta gott, det mår både kropp och själ bra av.

På Österlen kan du välja att äta gourmetmat av högsta dignitet, vällagad, traditionell skånsk mat på gästis, dagens lunch, eller bara en korv med bröd i farten. Kaféerna är många för den som vill pausa en stund, och inget liknar det andra.

Vill du laga din egen mat finns här gott om gårdsbutiker, många med eko-profil. Närodlat och klimatsmart på en och samma gång. Du kan köpa kalkon, lamm och nöt, senap, chutneys och marmelader. Choklad, honung och äppelmust. Grönsaker och frukt. Listan kan göras lång på frestande varor att ta med hem. Kanske kan den också i en snar framtid utökas med vin från Österlens vingårdar.

Hungrig? På Tripadvisor hittar du just det du söker i matväg. Må så gott!