Aktuell utställning

Lyssna

Lördag 20/10 Öppen visning

Visning av höstens utställningar.
Alla är varmt välkomna!

Kl 13.00

Söndag 4/11 Finissage

Finissage med visning av utställningen INSIDE
Lyssna på Gunilla Pantzar som berättar om utställningen och sitt konstnärsskap

 Kl. 13.00

 

8/9-4/11

JEANETTE SCHÄRING 

Whose water are you? The colour and communication in nature!

Jeanette Schäring är född 1963 i Borås och utbildad vid Göteborgs universitet 2000–2006. Under sin tid på HDK gjorde hon flera större konstnärliga projekt utomlands bland annat kring ekologisk växtfärgning.

I Jeanette Schärings konstnärskap står natur och ekologi i fokus. Med ett vetenskapligt inspirerat förhållningssätt undersöker Schäring ekologiska sammanhang och processer. Hon suddar ut gränserna mellan kultur, historia, hantverk, vetenskap, aktivism och ekologisk filisofi. Genom att arbeta platsspecifikt och projektbaserat ger hon sig tid att upptäcka en plats unika förutsättningar och utmaningar. Tillsammans med människor på platsen skapar hon interaktiva installationer och performenceverk som belyser vikten av att vi värnar vår miljö. Hennes miljöinriktade konstnärliga arbete har tagit henne till många skilda platser runt om i världen, bland annat har hon arbetat med konstnärliga projekt i Nya Zeeland, Laos, Madagaskar och Indien.

Whose water are you? The colour and communication in nature! är en konstnärlig process och en utställning. Utställningen är beroende av lokalbefolkningens delaktighet. Inför denna utställning bjuds invånare i Tomelilla kommun in att lämna vattenprover till konsthallen. Schäring kommer sedan att behandla vattenproverna genom att tillsätta ett växtmaterial som fungerar som en indikator. Hon använder biologiska färger som en social, förnimbar och kulturell form av kommunikation samt som en markör för vårt känsliga ekosystem. Genom att starta biokemiska processer så skapar hon en utställning som förändras beroende på vattnets innehåll men också beroende på ljus, ljud och mänsklig interaktion. På detta sätt undersöker hon människornas relation till vatten i förhållande till sin geografiska miljö.

Utställningen blir ett färglaboratorium som andas, växer, förändras och kommunicerar som naturen själv och visar på hur känsligt och föränderligt vatten och vår miljö är.

 

 

 

8/9-4/11

KONRAD/HAUGEN

I STILL LIVE IN WATER
Amniotic Fluid

 

Felicia Konrad, född 1964 i Malmö, är performanceartist, röstkonstnär, sångerska och låtskrivare. Hon har studerat Method acting och regi på Lee Strasberg Theatre & Film Institute, New York, samt musikvetenskap vid Göteborgs Universitet. Johan Haugen, född 1968 i Olofström är bildkonstnär, utbildad vid Domen Konstskola i Göteborg. Båda är verksamma i Malmö.

Det pågående konstprojektet I Still Live In Water samarbetar genomgående i sina verk med andra konstnärer och skapar interaktiva performance verk. Amniotic Fluid tar med betraktaren på en audiovisuell resa och består av ett ljudverk som skapats i samarbete med David Carlsson(musik/ljudverk), Mats Persson (ljuddesign) och Tina Quartey (gong/slagverk), och ett fotografi. Konstprojektet utforskar människans kommunikation och identifikation med vatten. Konstnärerna har tagit fasta på det faktum att vi till 70% består av vatten samt att många är omedvetna om det vattenfotavtryck vi dagligen lämnar. Vi består av vatten och behöver uppmärksamma vårt sätt att hantera färskvatten, isar, hav, sjöar, älvar, bäckar, vattendrag och vattenfall. Ett vattenfotavtryck är den totala mängden vatten en person, en stat eller ett företag använder. Där ingår både det vatten som kommer från kranen, men också det så kallade virtuella vattnet, som går åt till att till exempel odla bomullen för kläderna man har på kroppen.

Konstprojektet består, förutom av utställningen Aminotic Fluid, även av ljudverk och av platsspecifika performanceverk som genomförts på olika ställen och i olika sammanhang. Bland annat gjordes 2015 en performance på Ribersborgs strand i Malmö som innebar att 5890 liter vatten bars från en punkt till en annan. 5890 liter motsvarar den genomsnittlige svenskens dagliga vattenfotavtryck enligt Världsnaturfonden.

 

 

 

8/9-4/11

GUNILLA PANTZAR

INSIDE

Gunilla Pantzar, född 1945 i Motala, är idag verksam i Kalmar. Efter grundläggande konstnärliga utbildningar på Capellagården och Nyckelviksskolan studerade hon vid Konstfack under åren 1966–1970.

Gunilla Pantzars konstnärliga uttryck har rört sig över breda fält och inkluderat flertalet uttrycksformer. Hon har förnyat den klassiska teatermasken och konstnärliga dockteatern i Sverige och hennes kraftfulla scenspråk har skapat en rad minnesvärda föreställningar.

Utställningen INSIDE vänder blicken inåt in i vår egen kropp. Inspirerad av renässansens anatomiska teater, nya och äldre planschverk har Pantzar försett klänningar, linnen och trosor med sensuellt broderade nätverk av ådror, skelettdelar, inälvor. Kroppens inre omsluts av huden, det största organet som utgör ett gränssnitt mellan jaget och världen utanför. Vårt inre landskap påminner oss om att under hud är vi alla relativt lika oavsett härkomst kön eller social status.

Verken genomlyser och frilägger delar av kroppen, ett mänskligt maskineri både starkt och ömtåligt. I våra fysiska beståndsdelar förenas det allmänmänskliga med det mest privata. Den inre upptäcktsresa som INSIDE utgör är till lika delar lekfull som allvarsam och belyser väl det faktum att kroppen är en plats där natur och kultur, dåtid och nutid möts. Historiska och samtida idéer om kroppen och dess funktioner vänds och vrids, problematiseras och kommenteras på ett känsligt och ögonöppnande sätt.

INSIDE har tidigare visats bl.a. på Vandalorum och Ljungbergmuseet.

 

 

Tomelilla Konsthall - JEANETTE SCHÄRING - KONRA/HAUGEN - GUNILLA PANTZAR from itapp and film on Vimeo.