Alkohol finns i drycker som öl, vin och sprit

Många dricker alkohol för att det är gott, för att slappna av eller för att bli fulla. Men alkohol kan också göra att man gör saker man ångrar, hamnar i obehagliga situationer eller mår dåligt på olika sätt.

Det går inte att säga exakt vad som är att dricka för mycket, eftersom olika personer reagerar olika på alkohol. Om drickandet gör att du får problem eller mår dåligt, kan det kallas missbruk eller riskbruk. Du kan få stöd och hjälp att bli av med alkoholproblem.

Alkoholmissbruk är inte samma sak som att vara alkoholberoende, men de hör ihop. Risken för att bli alkoholberoende är större om man dricker ofta eller mycket

Vad inte många tänker på är att alkohol är ett gift som påverkar kroppen på många sätt.

Några av de negativa effekterna av alkohol är:

  •  Man kan förlora kontrollen och gör saker man senare ångrar eller att man blir utsatt för saker
  • Hjärnan tar skada och får nedsatt kapacitet på lång sikt
  •  Kan leda till leverskador Om du dricker för mycket kan du bli alkoholförgiftad, du kan bli medvetslös och få kräkningar

Mariamottagningen

Mariamottagning sydost i Ystad är en öppenvårdsmottagning för unga upp till 25 år som har problem kopplade till alkohol eller droger. Mottagningen är ett samarbete med Region Skåne och är i första hand till för boende i kommunerna Ystad, Tomelilla, Simrishamn och Sjöbo. 

Mer om missbruk och Mariamottagningen