Nyhet

Lyssna

Kan man bo hos Österlenhem om man har försörjningsstöd?

Med anledning av en artikel i Ystad Allehanda om en diskussion som fördes på kommunfullmäktige i måndags vill vi kommentera och rätta. Den enda kontroll som görs av någon som hyr lägenhet av Österlenhem görs vid det tillfälle då man ansöker om att få hyra en lägenhet. Det är inte orimligt med viss kontroll t.ex. att man kan betala hyran och att man inte varit störande i tidigare boende.

Alla människor kan få det svårt i perioder och kan behöva hjälp i form av att få delbetala en hyra eller få hjälp via försörjningsstöd. Det innebär inte att man inte kan stå för sitt kontrakt vid det tillfället.

Österlenhem har två avtal med Tomelilla kommun där kommunen har möjlighet att få förtur i kön. Tanken med avtalen är just till för att kommunen ska kunna få tillgång till lägenheter för särskilda behov och tillfällen. Vem som ska bo i lägenheten eller vilken försörjningsmöjlighet den boende har är vid detta tillfälle inte intressant.  Efter ett år kan den boende få överta hyreskontraktet om man skött sig, betalat hyran och inte varit störande. Anger kommunen att den boende har en tillräcklig ekonomi godtar Österlenhem detta. Varifrån inkomsterna kommer är ointressant.