Energispartips i sovrummet

Klicka på rubriken för mer information.

När du stänger av datorer, teveapparater, dvd-spelare och spelkonsoler med fjärrkontrollen blir de inte helt avstängda. De står i standby-läge och drar då energi. 
RÄKNEEXEMPEL Du kan spara 400-800 kWh/år genom minskad standby-användning. Med dagen energipris kan det minska de årliga kostnaderna med över 1500 kronor. 

Du kan själv ställa in att din dator ska gå ned i viloläge och att skärmen stängs av när du inte har använt den på en stund. Detta brukar finnas under energialternativ eller liknande. 

Så länge mobilladdaren sitter kvar i eluttaget drar den ström, även om mobilen är bortkopplad. Ha en laddningsstation för till exempel alla uppladdningsbara leksaker och spel som det är lätt att stänga av. Använd en grenkontakt med strömbrytare så är det lätt att stänga av. 

Det är smart att dela in hemmet i olika zoner. Till exempel kan det vara skönt att ha lite lägre temperatur i sovrummet. Sänk gärna värmen ytterligare i rum som du inte använder eller när du åker bort.
RÄKNEEXEMPEL För varje grad som du sänker värmen minskar du energianvändningen med fem procent. 

Glödlamporna är i princip ett minne blott, men det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda 10 gånger mer energi jämfört med LED-alternativet. Minska energin med 90% genom att gå över till LED där det finns halogen. 

Tipset om att släcka lyset gäller förstås i alla rum.  Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte! 

Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel en säng eller har långa gardiner framför elementet.

Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då får du snabbt fräsch luft utan att släppa ut värme i onödan. Vädrar du för att få svalt i sovrummet är det bättre att dra ner värmen på elementen. 

Vid fönster och dörrar läcker värmen ofta ut. Kolla dina tätningslister och kontakta din fastighetsskötare om du känner drag. 
Österlenhems notering: Tänk på att först kontrollera att samtliga inluftventiler är öppna, då stängda inluftventiler kan orsaka drag från bland annat fönster och dörrar.