Energispartips i köket

Klicka på rubriken för mer information.

Om du diskar i en kvart under rinnande varmvatten går det åt 75 liter. Använd i stället balja eller diskpropp. 

Om du använder diskmaskin: Kör med full maskin. Om det är möjligt, stäng av torkfunktionen som drar mycket energi, enklast gör du det genom att stänga av maskinen när den öppnar sig för torkning. Skrapa av matrester innan disk i stället för att skölja av dem. Använd kortast möjliga diskprogram. Blötlägg disken en liten stund så lossnar matresterna mycket lättare.

Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare. Det räcker med bara lite vatten i botten när du kokar ägg, potatis och grönsaker. Maten blir kokt av ångan. 
RÄKNEEXEMPEL Du kan spara över 30 procent energi med locket på. Börjar du använda lock kan du spara över 100 kWh på ett år. 

Buckliga och repiga kastruller drar mer energi. Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek.
RÄKNEEXEMPEL Om spisplattan är 1 cm större än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 procent. 

Stäng av spisen (om du inte har induktionsspis) och ugnen en stund innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen. Om du bakat – passa på att laga mat i ugnen efteråt när den ändå är varm. RÄKNEEXEMPEL Öppna inte ugnsluckan i onödan – varje gång du öppnar sänks temperaturen mellan 25 och 50 grader.

I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Håll koll genom att sätta in en termometer. 
RÄKNEEXEMPEL För varje grad extra kyla ökar du energiförbrukningen med 5–10 procent. 

Frosta av frysen med jämna mellanrum, speciellt om det är is i den. Det är också bra att dammsuga baksidan på kylen och frysen – minskar både energiåtgången och brandrisken. 

Ska du tina upp mat från frysen? Maten mår bättre av att du tar ut den i god tid och låt den tina i kylen i stället för i micron. Låt även den varma maten svalna innan du lägger in den i kyl eller fryser in den. 

Det är energismart att använda microvågsugnen när man vill värma små portioner mat.

Du kan spara energi genom att hälla upp kaffet i termos när det är klart i stället för att låta kaffet stå på i kaffebryggaren.  

Det är smart att använda vattenkokaren till annat än te och kaffe. Använd den även när du ska koka upp vatten till potatisen, äggen eller grönsaker. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen. 
RÄKNEEXEMPEL Om alla svenska hushåll kokade upp 2 liter vatten i vattenkokare varje dag istället för att koka i en kastrull på spisen – skulle vi spara motsvarande hushållsel till 50000 villor.