Energispartips i badrummet

Klicka på rubriken för mer information.

Genomsnittssvensken gör av med ungefär 200 liter vatten per dygn. En tredjedel använder vi för att hålla oss rena och fräscha.
RÄKNEEXEMPEL En kort dusch på fem minuter i stället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med 500 kilowattimmar per person. Stäng av vattnet när du tvålar in dig och tvättar håret. 

En droppande kran kan på en dag dra lika mycket energi och vatten som en dusch och det till ingen nytta. Står kranen och droppar ett helt år motsvarar det 100 fyllda badkar med vatten – helt i onödan! 

I en läckande toalett kan över 1000 liter vatten per dygn försvinna i onödan. Det motsvarar nästan sju fulla badkar – per dygn! 

Har du en elektrisk handdukstork i badrummet? Glöm inte att stänga av den när handdukarna är torra. Stäng av golvvärmen när den inte behövs och undvik gärna mattor och möbler på golv med golvvärme så att värmen får röra sig fritt. 
RÄKNEEXEMPEL Om handdukstorken står på året runt kan den dra så mycket som 600 kilowattimmar. Med dagens energipris kan du spara över 1500 kr per år genom att sluta använda handdukstorken. 

Bara genom att låta vattnet stå och rinna under tiden du borstar tänderna gör att fem-tio liter vatten per minut slösas i onödan.