Energispartips i vardagsrummet

Klicka på rubriken för mer information.

Dator, TV och annan elektronik använder energi även när de står i standby-läge (viloläge). En del apparater drar nästan lika mycket ström när de står i standby och inte används, som när de är påslagna.
RÄKNEEXEMPEL Tio procent av all hushållsel i Sverige går till hemelektronik som står i stand-by. Det innebär att energianvändningen kan minskas med 10 procent genom att helt enkelt skippa stand-by.  

Om du ska köpa ny tv försök hitta en med inbyggd digitalbox som klarar de sändningar du har hemma. Då slipper du ha en separat digitalbox som kan dra lika mycket el som en mindre tv. Naturskyddsföreningen har listat de mest energieffektiva tv-apparaterna på toptensverige.se. Där hittar du även energismarta kylar, lampor, fönster, torktumlare och tvättmaskiner. 

Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte! Det stämmer heller inte att tändning och släckning snabbt sliter ut lampan i ett vanligt hem.
RÄKNEEXEMPEL Belysning kan uppgå till cirka 750 kWh på ett år i en genomsnittlig lägenhet – en kostnad på över 1000 kronor. 

Glödlamporna är i princip ett minne blott, men det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda 10 gånger mer energi jämfört med LED-alternativet. Minska energin med 90% genom att gå över till LED där det finns halogen. 

Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då byts luften utan att rummet kyls ner. 

Gardiner och persienner hjälper till att hålla kylan ute och du behåller värmen i rummet. Anmäl alla fönster och dörrar som drar kallt till hyresvärden. 
Österlenhems notering: Tänk på att först kontrollera att samtliga inluftventiler är öppna, då stängda inluftventiler kan orsaka drag från bland annat fönster och dörrar.

Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel soffan eller har långa gardiner framför elementet. 

I många kommuner kan du låna en elmätare av kommunens energirådgivare eller på biblioteket och kolla vilka el-apparater som slukar mest ström. 

Vid fönster och dörrar läcker värmen ofta ut. Kolla dina tätningslister och kontakta din fastighetsskötare om du känner drag. 
Österlenhems notering: Tänk på att först kontrollera att samtliga inluftventiler är öppna, då stängda inluftventiler kan orsaka drag från bland annat fönster och dörrar. 

Ett hyreshus är byggt för att ha en fungerande cirkulation av luft. Om ventiler är stängda eller igensatta slutar luftväxlingen att fungera effektivt, och halten av skadliga ämnen i luften stiger. 
Österlenhems notering: Det finns även risk att du får drag från bland annat fönster och dörrar.