Nyhet

Lyssna

Vattenläget i Tomelilla kommun

Det råder ännu ingen brist på vatten i kommunen. Vi har dock haft en längre period av varmt väder och lite nederbörd och ser en ökning i förbrukningen och belastningen på våra vattenverk och distributionsnät.

Vi uppmanar alla att fortsätta med att vara sparsamma med kommunalt dricksvatten. Det är vårt viktigaste livsmedel och det ska vi vara rädda om.

För dig med egen brunn

Du som har egen brunn kan påverkas av att grundvattennivåerna är lägre än normalt i vissa områden. Du ansvarar själv för att säkra din vattenförsörjning om din brunn sinar. Du får då kontakta en privat speditör och köpa vatten för att fylla på brunnen igen. Håll därför ett extra öga på vattennivåerna i brunnen och se över hur du kan anpassa din vattenförbrukning.

Påverkan vid varmt väder och lite nederbörd

Vid långa perioder med varmt väder och lite nederbörd kan du bidra genom att anpassa din vattenförbrukning och därmed minska belastningen på våra vattenverk och distributionsnät.

Så här kan du anpassa din vattenförbrukning

 • Det är högst förbrukning morgon och kväll, så duscha och kör tvätt- och diskmaskiner under dagtid istället om det är möjligt. Kör inte disk- och tvättmaskiner förrän de är fulla.

 • Om din gräsmatta redan är etablerad så behöver du inte vattna den, gräset blir brunt men återhämtar sig igen efter regn. Om du har en nyanlagd gräsmatta, vattna så mycket som behövs, men begränsa bevattningen med dricksvatten så mycket som möjligt.

 • Om du ska fylla en helt ny pool, överväg att beställa vatten från ett åkeri istället för att använda dricksvatten från kranen.

 • Undvik påfyllning av poolen till full nivå, håll vattnet på en lägre nivå tills läget blir bättre. Om du fyller på poolen undvik att göra det morgon och kväll när belastningen på vattennätet är som störst.

 • Duscha i stället för att bada. Ta korta och snabba duschar och stäng av vattnet i duschen när du schamponerar och tvålar in dig.

 • Stäng av vattnet medan du borstar tänderna.

 • På sommaren kan det vara svårt att få riktigt kallt kranvatten. Spola ur vattnet som stått still i kranen. Fyll en tillbringare eller flaska med vatten och sätt in i kylen så får du ett kallt vatten. Det urspolade kranvattnet kan du samla upp och använda till att till exempel vattna växter med. Undvik att diska under rinnande vatten.

 • Laga eventuella droppande kranar och rinnande toaletter.

 • Tvätta inte bilen hemma utan åk till en biltvätt, där samlas det smutsiga vattnet upp, renas och återanvänds.

 • Vattna inte med dricksvatten. När det är möjligt, använd regnvatten smart till trädgårdsbevattning och tvätta trädgårdsmöbler.

 • Undvik att diska under rinnande vatten.

 

Tack för din hjälp med att vara rädd om vårt dricksvatten!