Nyhet

Lyssna

Tomelilla kommun står sig bra i LRF´s ranking om gröna kommuner

När Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, för första gången utser Årets gröna kommun rankas Tomelilla som en av de tio bästa i Sverige. Det är organisationens förtroendevalda runt om i kommunerna som fått svara på frågor om hur väl kommunerna tar hand om gröna företag och hur de uppfattar attityden till de gröna näringarna.

När det gäller just attityden får Tomelilla toppbetyg av LRF. På de tre frågorna som rör attityd får kommunen 18 poäng av 18 möjliga. Även när det gäller skydd av åkermark och landsbygdsboende, service och infrastruktur är betygen höga. När det gäller miljöpåverkan på vatten kan kommunikationsinsatser behövas, där svarar lantbruksföretagarna ”vet ej” på flera frågor.

-Jag tycker den här typen av undersökningar är intressanta, eftersom de sätter fokus på de gröna näringarna. De är viktiga för oss i Tomelilla, säger näringslivsstrategen Daniel Jonsgården.

Även kommunstyrelsens ordförande Leif Sandberg(C) gläds åt beskedet.

-Vi har de senaste åren fått till ett bra samtal mellan LRF och kommunledning, med dialoger, studiebesök och angelägna temakvällar. Vår bygd och välfärd bygger i stor utsträckning på de gröna näringarna, därför är det också roligt att vi är en av de tio grönaste kommunerna i Sverige.