Nyhet

Lyssna

Några tips för en hållbar jul

Julsoporna
Visst får man vara lat över julen, men vi hoppas att återvinningen sitter i ryggmärgen hos de flesta. Det finns ju så mycket värdefullt i ditt avfall som kan ges ett nytt liv efter nyår.

Sortera så här:
Matavfall i den bruna påsen för matavfall
Presentpapper och wellpapp sorteras som pappersförpackningar.
Presentsnören, tejp och etiketter lägger du i vanliga soppåsen.
Trasiga lampor till julbelysningen, adventsljusstaken eller luciakronan lämnas till återvinningscentralerna eller till Samlaren i de ICA-butiker som har dessa.
Värmeljus lämnas som metallskrot till återvinningscentralen - kom ihåg att lossa vekhållaren så att aluminium och stål kan återvinnas var för sig.

Och så några tips för en mer hållbar jul:
Köp inte skräp. Köp kvalitet som varar.
Ge gärna något som inte skapar avfall, som upplevelser eller en tjänst - vem vill till exempel inte få hjälp att putsa fönstren?
Minimera mängden elektroniska produkter, de tär hårt på jordens resurser och ofta köper vi nytt långt innan det behövs. Låna verktyg!

Var kreativ när du slår in paket. Papper från dags- eller veckotidningar kan bli urtjusiga och roliga paket utan att vi använder onödigt mycket resurser.

Beräkna mängden mat, så att det inte blir så mycket över. Och om du får mat över – gör pyttipanna eller andra rätter av matresterna. Sätt fram lite i taget för att minimera matsvinnet.