Nyhet

Lyssna

LSS-boende får hästbesök

Vårdhundar förekommer på olika vårdboenden runt om i landet och på senare tid har även hästar börjat användas, allt för att öka de boendes välbefinnande.

Vid tre tillfällen under hösten planeras nu hästbesök i trädgården på LSS-boendet Nybogatan i Tomelilla. Det är den amerikanska miniatyrhästen Grasscorners sir Lancelot som kommer på besök. Lilla Lars, som han till vardags kallas för, är social och nyfiken och gillar förhoppningsvis sitt vikariat inom vårdyrket.

Att just använda en minihäst i storlek av en större hund har många fördelar. Till exempel kan även personer i rullstol nå och klappa hästen, som gärna lägger sitt huvud i knät på brukarna. Många boende på Nybogatan är uppvuxna på landet och har en naturlig koppling till just hästar och ser därför fram mot dessa besök.

Djurens lekfulla sätt och tillgivenhet samt den taktila beröringen ger en positiv känsla. Djur kan bidra till aktivitet och till känslan av att känna sig behövd.

I flera studier så visar det sig att husdjur på äldreboenden ökar välbefinnandet, minskar förekomsten av depressioner, minskar aggressiva tendenser hos dementa, ökar den sociala interaktionen och minskar känslan av ensamhet.

  • Miniatyrhästen Lilla Lars - här tillsammans med sin större kompis Donald