Nyhet

Lyssna

Läs till lärare och jobba hos oss samtidigt

Fredag 15 mars öppnar ansökan till höstterminen 2019 med en ny typ av lärarutbildning som kommer avlasta den rådande lärarbristen. Tillsammans med elva kommuner, däribland Tomelilla kommun, har Högskolan Kristianstad skräddarsytt en utbildning där studenterna kombinerar studier med en anställning som lärare på en grundskola.

Lärarstudenterna får både lön och arbetserfarenhet och redan till hösten får de alltså sina första elever. Det handlar om en arbetsplatsintegrerad grundlärarutbildning med inriktning mot årskurs 4–6. Tre dagar i veckan ska studenterna arbeta på en grundskola som lärare och två dagar ska de studera på högskolan.

Efter fem års studier har studenten fem års arbetslivserfarenhet och behörighet att undervisa i ämnena svenska, engelska, matematik, biologi, fysik, kemi och teknik. Detta upplägg möjliggör att studenterna kan finansiera studierna med en månadslön under hela utbildningen.

– Om man intresserad av läraryrket och vill vara del i en helhet där vi tillsammans arbetar för att ge förutsättningar för att alla ska nå sitt bästa - då ska man söka sig till Tomelilla kommun, säger Johan Lexfors, HR-chef Tomelilla kommun

Sammanlagt är sju kommuner i Skåne och fyra i Blekinge med i lärarsatsningen och det är också dessa som anställer studenterna under studietiden. De elva kommunerna är Helsingborg, Karlshamn, Klippan, Kristianstad, Olofström, Osby, Ronneby, Simrishamn, Sölvesborg, Tomelilla samt Östra Göinge. Tillsammans har de cirka 25 platser för de blivande lärarna.

Ansökan till höstterminen 2019 öppnar 15 mars och stänger 15 april.

Mer om utbildningen