Nyhet

Lyssna

Ladda din elbil i Tomelilla kommun

Nu kan du börja ta del av kommunens satsning på laddplatser för elbilar.
Den mest effektiva snabbladdaren finns strategiskt placerad i Svamparondellen och där tar en laddning cirka 30 minuter för en elbil. Dessutom kommer det att erbjudas laddmöjligheter vid fem så kallade semisnabba laddare, varav fyra är färdiginstallerade.

De semisnabba laddarna är centralt placerade i orterna för närhet till exempelvis mataffärer, kollektivtrafik, caféer och andra besöksmål och kan ladda en bil upp till 80% av batterikapaciteten på ungefär två timmar. Laddarna finns  vid Tomelilla station, Brösarps Torg, Skåne Tranås parkering och Kommunhusets parkering.

Även Smedstorp kommer att få en semiladdare vid stationen, men den är ännu inte i drift.

- Detta är en av flera åtgärder för att uppnå kommunens miljömål kring hållbara transporter säger Ida Abrahamsson, miljöstrateg i Tomelilla kommun. Med en ökad tillgänglighet till laddstolpar hoppas vi främja en ökad marknad för elfordon i Tomelilla.

Kommunen har fått  lokalt klimatinvesteringsstöd från Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet för projekt laddinfrastruktur. Projektet beviljades 675 000 kronor och står för cirka 75% av finansieringen.

För övervakning, drift och betaltjänster står Fortum som driver ca 1200 laddstationer i norden.