Nyhet

Lyssna

Hösttider är äppeltider

September är äpplenas tid. Det är då de mognat klart och lyser upp i det begynnande höstmörkret med alla sina olika nyanser av gult, rött och grönt runtom i vårt avlånga land. Och kanske allra mest här nere hos oss på Österlen. Äppelodlarna jobbar hårt för att få in skörden i tid och vi som har fruktträd i trädgården förvånas över hur mycket frukt det faktiskt blir och ställer oss frågan hur vi ska kunna ta hand om allt innan det blir förstört. Och var vi ska göra av den frukt som ramlat ner från träden och blivit angripen?

Vad gäller den ätbara frukten är det i stort sett bara fantasin som sätter gränser för vad som kan göras. Att baka äppelpajer och äppelkakor känns som en lockande självklarhet men varför inte göra egen råsaft eller få äpplena pressade på ett musteri i närheten? Eller ett storkok av äppelmos som tillsammans med musten blir ett perfekt vitaminförråd inför den stundande vintern. Blir det ändå över finns det med all säkerhet någon förskola eller något äldreboende som skulle uppskatta en låda äpplen. Att ställa en låda utanför tomtgränsen för förbipasserande att plocka från är också ett uppskattat inslag under hösten.

Fallfrukt och frukt som blivit för dålig eller helt enkelt inte går att göra av med på annat sätt kan ni lämna in på någon av våra återvinningscentraler. Har ni inte så mycket går det även bra att lägga det i den bruna matavfallspåsen som sedan slängs i det vanliga matavfallskärlet. Då blir äpplena till biogas och biobränsle och kommer således till nytta trots allt.

 

Glad äppelhöst önskar vi på ÖKRAB!