Nyhet

Lyssna

Hemvändande praktikanter kommer gärna tillbaks

Sofie Wuyts och Doriana Ceciliani från College Leuven Limburg i Belgien har nu avslutat sin tre veckor långa praktik på kostenheten i Tomelilla kommun. Här kan du läsa om vad de hade för tankar inför praktiken. Hur tycker de att det har gått?

De tyckte först det var jobbigt att komma till ett helt nytt land där de inte kände någon, men nu vill de nästan inte åka hem. 

- Man har skaffat sig som en andra familj här. Alla har varit så snälla och fått oss att känna oss som hemma, säger Sofie Wuyts.

Jobbet har gått bra, tycker de - något även handledare och kostchef Ingela Dejenfelt instämmer i. Den svenska kosten är annars ganska lik den belgiska, menar de. Det som skiljde mest var att svenskarna dricker så mycket mjölk. Flera gånger om dagen! I Belgien dricker vi bara mjölk till frukost, säger Doriana. Ett tips Doriana annars har lärt sig är att man kan tillsätta lite socker i soppor och såser och liknande, för att förhöja smakerna och kryddorna. 

- Det kanske är en småsak, men det var nytt för mig, säger hon.

Doriana och Sofie säger att de gärna kommer tillbaka. Faktum är att det kanske blir redan till sommaren, om allt går vägen. Då finns det möjlighet för dem att sommarjobba på Kastanjeskolan.