Nyhet

Lyssna

Gata/Park reder upp efter stormen

Snöstormen har avtagit, men än är inte det hårda arbetet över för Peter Svensson, enhetschef Gata/Park och hans personal. Många önskar att få bort snön från sin egen gata, och det kommer ske, men än är inte personalen helt ikapp med snöröjningen.

-Vi har en prioriteringslista vi kör efter, säger Peter Svensson. Den handlar om att i första hand hålla öppet till skolor, förskolor, industriområden, äldreboenden och till centralköket på Kastanjeskolan.

Tanken är att de prioriterade områdena körs först och sedan tar man itu med de med lägre prioritet. Under den gångna veckan har det tyvärr inte fungerat så. Så fort de varit klara med de prioriterade områdena har de fått börja om och så har det gått så i rundgång. Det går inte at springa på enskilda önskemål som kommer in utan det är viktigt att planen som finns följs. Den är gjord för att samhället ska fungera så gott som det är möjligt under ett oväder.

-När de nu är klara och framkomliga har vi valt att hellre ge oss in i villakvarteren och röja gatorna där än att köra ut snö ut ur samhället. Det finns helt enkelt inte resurser för båda delarna samtidigt så vi måste välja.

Ett annat bekymmer med vädret som varit är att temperaturväxlingarna orsakat vattenläckor. Dessa läckor måste åtgärdas direkt, och det låser upp maskiner, lastbilar och personal. Det är samma maskiner, lastbilar och personal som annars skulle ha röjt snö.

Peters personal har arbetat extremt hårt den här veckan. Många av dem har inte ens åkt hem utan de har åkt in till gatukontoret istället för att snabbt kunna vara igång igen när de fått lite vila.

När det gäller trottoarerna är det inte Peters personal som ansvarar för att röja dem – det är respektive fastighetsägare. Går det inte att ta sig fram på trottoaren är det alltså den som äger fastigheten intill trottoaren som ska åtgärda det.

-Vi arbetar fortfarande hårt för att lösa snösituationen, men folk måste också ha lite förståelse och beredskap på att det kan komma snö, vi råder inte över vädret!