Nyhet

Lyssna

Fest till skolmatens ära

Hejarramsor, allvarlig jury och fina hedersgäster, en pyntad skolmatsal och en helt fantastisk skollunch. Det är vad barnen i Smedstorps skola ägnade lunchen åt idag – samtidigt som deras skolmatskockar tävlade i SM i skolmat.

För ett par veckor sedan stod det klart att lag Gladans kockar med bas i skolköket i Smedstorp i Tomelilla kommun var ett av fem lag i finalen i SkolmatsGastro, även kallad SM i skolmat. Idag var det dags för dem att laga sin mat inför en femmannajury och tio inbjudna hedersgäster – och så förstås ett hundratal skolbarn. Här är det verkligen riktig skolmat som gäller, juryn och barnen äter precis samma mat. Villkoren är också desamma som för vilken skollunch som helst. Maten ska tillagas så den räcker till minst 100 personer, och råvarorna får inte kosta mer än 12 kronor per rätt. Dessutom ska den vara bra näringsmässigt och ur hållbarhetsperspektiv – och dessutom god förstås.

Kockarna i laget har haft en intensiv dag. De började redan klockan sju på morgonen för att kunna servera maten på de exakta klockslag som tävlingen kräver. Samtidigt som de lagat maten har de haft jurymedlemmar och journalister i köket. Inget har kunnat passera obemärkt. Trots pressen var stämningen i köket god, glad och uppmuntrande. Skolbarnen hjälpte till genom att med jämna mellanrum komma ut i köket och skandera hejarramsor för att stötta sina kockar. På slaget 11.30 serverades första rätten, en rotsellerisoppa toppad med morotsbacon. Sedan följde de andra rätterna, en vegetarisk grön pannkaksrulle och en kycklingrullad med höstig matvetesallad med tio minuters mellanrum. Kockarna lyckades hålla alla tider perfekt och de duktiga eleverna som serverade gjorde ett toppenjobb.

Hur det går i tävlingen vet vi inte än. Först ska alla fem lag i finalen ha sin finaldag på sin skola. Juryn åker runt till skolorna och bedömer på plats. Deras poäng läggs i ett guldkuvert som klistras igen. När alla deltävlingar är klara i mitten av februari avslöjas vilka lag som ligger på pallplats. Det slutgiltiga resultatet tillkännages den 22 mars.