Nyheter

Visionsmedel till kvarn och ugn

Tio sökte, men det blev två som kommunstyrelsens arbetsutskott till slut beviljade visionsmedel.

Onslunda kulturförening får 75 000 kronor för att kunna förverkliga sin idé om en vedeldad stenugn i samlingslokalen Maggan. En riktig byaugn beskrivs i ansökan där bybor ska kunna grädda eget bröd, pizza bakas av unga eller där nybakat bidrar till av byns kulturarrangemang. Ugnen ska också kunna bidra till uppvärmningen av lokalen. En tanke om att använda lokalproducerade råvaror i brödbaket för att visa hur lokalsamhället kan hantera sin egen livsmedelsförsörjning, finns också.

Charlotte Ivarsson Lundberg, Åsgård i Onslunda, får också 75 000 kronor. Här är drömmen som ska förverkligas en egen stenkvarn för malande av det egna ekologiskt odlade kultursädesslag såsom emmervete. Visningsfönster till kvarnen planeras in till gården butik.

-    Alla ansökningar höll en hög ambition, men dessa två bedömde vi bäst motsvarade kriterierna för stödet, säger Per-Martin Svensson, (M), kommunstyrelsens arbetsutskotts ordförande.

Ansökningarna bereds först av förvaltningen, därefter bedöms de vidare av en grupp bestående av kommunstyrelsens arbetsutskotts ledamöter och representanter från det lokala närings- och föreningslivet. Beslut fattas därefter av kommunstyrelsens arbetsutskott. Syftet med stödet är att uppmuntra idéer som bidrar till att uppfylla kommunens vision 2030:

”I Tomelilla på Österlen odlar vi matkultur och kreativitet. Vår gemensamma innovationskraft ger näring och hållbar tillväxt”.

Nästa gång det är dags för bedömning och beslut om nya ansökningar, blir i oktober. Söka kan man göra redan nu. 50 000 kronor finns kvar i år att dela ut, helt eller i delar. Privatpersoner, företag och organisationer med koppling till Tomelilla kan söka visionsmedel. Forskare och forskarstuderande har en särskild pott.

-    Inför hösten uppmanar vi särskilt dig som finns inom forskning och utbildning att söka, säger Leif Sandberg, (C), vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Läs mer om visionsmedlen och hur du söker