Nyheter

Tomelillapodden släpper två specialavsnitt om corona

Nu släpper vi två nyligen inspelade specialavsnitt av Tomelillapodden – med coronafokus.

Leif Sandberg, kommunalråd, Sara Anheden, oppositionsråd och Britt-Marie Börjesson, kommundirektör möts i ett poddsamtal om pandemin.

- Det känns angeläget att berätta om hur vi i kommunen förberett oss, tänker och arbetar med anledning av corona, säger Britt-Marie Börjesson.

I det första avsnittet samtalar de tre kring hur kommunen bedriver krisledning parallellt med det vanliga arbetet, under pandemin. Att Tomelilla kommun är en mindre kommun, består av en förvaltning och de täta avstämningsmötena mellan politik och tjänstepersoner har underlättat, menar alla tre. Samverkan är också stor mellan olika delar i myndighetssverige.

- Det finns en mängd olika nätverk, säger Britt-Marie Börjesson. Jag tror aldrig jag i hela min yrkeskarriär har nätverket så mycket som vi gör nu. Dock inte fysiskt - det mesta är digitalt.

Samtalet i avsnitt två kretsar kring vad som händer när pandemin är över och hur den kan ha förändrat såväl arbetssätt, tjänster och samhälle. Leif Sandberg myntar begreppet ”välmåendevälfärd”. Han baserar det på att krisen skapat nygamla samarbeten kommun-frivilligsamhälle samt att digital teknik kommit att användas brett som aldrig förr.

- Vi kommer mötas av allt större välfärdsbehov och det här är delar i att kunna leverera välfärd, kanske inte bara basal välfärd utan välmåendevälfärd, menar han.

Sara Anheden hoppas på att vissa saker lever vidare efter pandemin, inte minst inom frivilligverksamhet.

- Kraften att hjälpas åt och dra åt samma håll, det är en otroligt viktig styrka att ha med i föreningslivet, säger hon.

Samtalet är inspelat över en digital kommunikationsplattform, för att kunna hålla fysisk distans.

Lyssna på poddarna här.