Nyheter

Tomelilla upp 32 placeringar i årets näringslivsranking

Det samlade totalomdömet av Tomelillas företagsklimat från nära hundra lokala företagare, är det bästa på många år i Svenskt Näringslivs ranking.

 

Inte sedan 2009 har Tomelillaföretagarna rankat företagsklimatet högre än i år. Totalbetyget 3,45 hamnar strax över genomsnittet för landets samtliga kommuner. Det innebär plats 111 av landets 290 kommuner. Man kan också konstatera att de svarande företagen rankar företagsklimatet i Tomelilla betydligt högre än vad man anser att Sverige i stort har.

- Små stadiga steg blir till slut stora steg mot målet att ge företagen bästa service och ett gott samarbete med kommunen, säger Per-Martin Svensson (M), kommunstyrelsens ordförande. Det som kommer fram i undersökningen, speglar även min känsla att vi måste ha ett än tätare utbyte mellan företag och kommun för att utveckla Tomelilla kommun tillsammans.  Jag tycker det är jätteroligt att vi i år får bästa resultatet på länge.

Också kommunstyrelsens vice ordförande Leif Sandberg (C), gläds över den positiva trenden.

- Att vi klättrar i företagsranking är ett bra styrkebesked på att vi är på rätt väg. Det är skönt att vi nu snabbt kan återuppta våra företagardialoger, besök och näringslivsfrukostar - det är roligt att vi åter kan ha fysiska möten, säger han.

Olika betygsområden

Utöver den samlade bedömningen har företagen satt betyg inom områden som:

  • kontakter med kommunen
  • attityder till företagande
  • kommunens myndighetsutövning
  • information/dialog
  • förutsättningar för företagande
  • brottslighet mot företag

När det gäller området kommunens myndighetsutövning, har företagen fått frågor om service och bemötande, kommunens upphandling, konkurrens från kommunen och förståelse för verksamheten. Här har samtliga betyg gått upp sedan föregående år. Samtliga ligger också över riksgenomsnittet, sånär som på ”service och bemötande” där företagarna ger kommunen 3,20 att jämföra med rikets 3,21.

Näringslivschef Henrik Lundblad ser positivt på utvecklingen.

- Det går bra för företagen i Tomelilla - jag ser fram emot att fortsätta arbetet för och tillsammans med det lokala näringslivet. 

Undersökningen består till en tredjedel också av statistik från Statistiska centralbyrån och Upplysningscentralen.

Hela resultatet finns att hitta här:

https://www.foretagsklimat.se/tomelilla