Nyheter

Tomelilla kommun producerar egna skyddsvisir

I likhet med läget i många andra kommuner just nu, finns inget stort lager av skyddsutrustning i Tomelilla kommun. Munskydd, skyddsvisir och långärmade förkläden är beställda, men kommunernas beställningar prioriteras inte i nuläget. Tillgänglig skyddsutrustning går främst till sjukhus och vårdcentraler.

I denna extraordinära situation får man tänka utanför boxen. Därför har produktion av skyddsvisir satts igång av arbetsmarknadsenheten i Tomelilla kommun. Skyddsvisiren tillverkas med hjälp av 3D-skrivare. Inom skolan fanns två som snabbt kunde flyttas till arbetsmarknadsenhetens lokaler vid torget i centrala Tomelilla.

Personal från Byavångsskolan har hjälpt till med uppstart. Inspiration och underlag har Malmö stad delat med sig av.

Ansvarig för arbetet är Henrik Andersson, arbetsledare på arbetsmarknadsenheten.

– Det känns viktigt att vi kan göra en insats, alla måste hjälpas åt nu. Vi startade upp igår och produktionen är nu i full gång, säger Henrik Andersson.

I nuläget är dock inte situationen akut vad gäller skyddsutrustning.

– Vi vill ändå vara så förberedda vi kan, säger Camilla Andersson, omsorgschef. Fortfarande verkar vårt område vara lindrigt drabbat, men vi förstår ju att en sådan här situation kan förändras snabbt. Då kan vårt lager ta slut lika fort.

Socialchef Viweca Thoresson menar att pandemin kräver korrekt men också snabbt agerande.

– Vi utgår från expertmyndigheternas direktiv och omsätter dem till handling i vår lokala verksamhet. I ett läge som detta gäller det också att kunna samverka, såväl med andra organisationer som internt inom kommunen - det tycker jag att vi hittills lyckas bra med.