– Många är oroliga över de stigande elpriserna och vill veta vad man kan göra för att minska sin energiförbrukning. Det finns mycket man kan göra själv genom att ändra beteende och vanor. Vissa delar kräver såklart en större investering och det är ofta då jag kontaktas. Även om svarstiderna är långa just nu så svarar jag så fort det går, säger Benny.
Hur ser energisituationen ut i Sverige och vad kan jag göra?
Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Det finns också risk att elen inte räcker för vissa timmar i vinter. Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska elanvändningen.
På energimyndighetens hemsida hittar du information om läget, varför vi behöver minska elanvändningen och hur du kan bidra.
➔ Här kan du läsa tips på vad du kan göra
Vad är energismarta vanor?
Här kommer några tips:
- Sänk temperaturen inomhus - en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med minst fem procent, i många fall kan besparingen bli uppåt 10 procent.
- Minska temperaturen i rum ni inte använder dagligen. Även här minskar energiåtgången med minst 5 procent för varje grad du sänker.
- Justera in och optimera ditt uppvärmningssystem. Alla värmesystem i allmänhet och värmepumpsystem i synnerhet vinner på att vara rätt injusterade.
- Kör din luft-luftvärmepump effektiv. Så högt fläktläge du kan acceptera ljudmässigt och rengör filtren regelbundet. En luft-luftvärmepump är alltid effektivare än ett elelement, så se till att först och främst använda värmepumpen för att värma huset. Har du problem med att få värmen att spridas, prova att höja temperaturen på värmepumpen någon grad. Det är fortfarande mer effektivt än att elradiatorerna går igång längst bort från värmepumpen.
- Täck ej för radiatorer. Gardiner och möbler framför radiatorerna kräver högre temperaturer på radiatorerna för att det skall bli varmt i huset, detta påverkar framför allt värmepumpsystem negativt.
- Gardiner/persienner/rullgardiner: Dra för fönstren när det är som kallast. Energiförlusterna kan minska med upp till 30 procent genom ett 2-glasfönster enbart genom att dra för en tunn gardin. (Obs! Ingen gardin framför elementen).
- Diska i diskmaskin och skippa att spola av disken före. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.
- Tvätta i fylld tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt.
- Släck lamporna där du inte är och använd LED-lampor.
- Torka kläder utomhus när det går i stället för att använda torktumlare. När det inte går att torka kläderna utomhus så använd en bra luftavfuktare för att torka kläderna! De senaste testerna visar att en bra luftavfuktare förbrukar ca hälften av den elen som de bästa torktumlarna använder! Dessutom minskar slitaget på kläderna!
- Vädra smart - om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid.
- Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen.
- Frosta ur frysen om det bildats is i den.
- Duscha kortare tid och med snålspolande munstycken! Att duscha förbrukar ca 40kWh värmeenergi i timmen om man har ett ”vanligt” duschmunstycke. Ett snålspolande munstycke kan halvera detta.
➔Energimyndighetens guide till att börja med energismarta vanor
Hur kan jag energieffektivisera mitt hus?
I Energimyndighetens husguide får du som bor i villa, parhus, radhus eller äger en sommarstuga veta hur du kan sänka energikostnaden för ditt hus.
➔Läs husguiden för att få reda på vad du kan göra
Jag vill energieffektivisera mitt företag
Energimyndigheten erbjuder stöd och vägledning för dig som vill energieffektivisera ditt företag eller din organisation.
➔Kom i gång med att energieffektivisera ditt företag – läs guiden
Jag vill prata med energi-och klimatrådgivare Benny
Det är längre svarstider än vanligt just nu och Benny svarar så fort han kan. På kommunens sida om energi- och klimatrådgivning finns mer tips om vad du kan göra själv.
➔ För att boka rådgivning mejlar du: ekr@ simrishamn. se
➔ Kommunens sida om energi-och klimatrådgivning
➔ Energi-och klimatrådgivarna i Skåne har tips och guider.