Nyheter

Stora digitala kliv inom hemtjänsten

Nyligen började kommunens hemtjänst använda sig av digitala nyckelskåp. Skåpen, som varit en stor investering, innebär en trygghet både för anställda och brukare.

- Vi hanterar 160 nycklar i hemtjänstområde västra. För oss är det en trygghet att vi alltid vet vem som har vilken nyckel. Tidigare har vi använt penna, papper och ett låst nyckelskåp, berättar Patricia Olsson.

Hon har tillsammans med kollegan Nathalie Rasmusson lagt tid i projektet och registrerat alla nycklar och alla anställda i systemet. Skåpet registrerar sedan automatiskt vem som hämtar ut vilken nyckel och när.

Digitala nyckelskåp även i Brösarp
Även hemtjänsten i Brösarp har gjort samma investering för att möta kraven på säker nyckelhantering.

Samtidigt har andra digitala projekt växt fram i pandemins spår under fjolåret. Bland annat har personalen slutat handla i fysiska butiker, när de handlar till brukarna.

- I stället har vi med oss en läsplatta hem till brukarna där de kan välja vilken mat de vill beställa. Flera har uttryckt glädje över att kunna se hela sortimentet, de ser ju inte hela utbudet när vi åker och handlar till dem. Nu kan de sitta och välja mellan till exempel olika sorters glass och testa någon ny smak som de blir sugna på, berättar Nathalie Rasmusson.

Digitala arbetsdagar
För anställda inom hemtjänsten i Tomelilla kommun kantas hela arbetsdagen av digitala hjälpmedel. Allt från Magna Cura som är det digitala rapporteringssystemet, till Intraphone, appen i telefonerna där dagens uppdrag ligger. Flera av brukarna har dessutom digitala lås- och larmsystem som blir en extra trygghet.

- Då vet brukarna att vi alltid låser upp själv och att de aldrig behöver öppna för någon de inte känner. Det är det många som uppskattar.

Carola Lindgren är enhetschef för hemtjänsten västra och nattpatrullen i Tomelilla kommun. Hon är glad för de digitala kliven.

- Alla digitala satsningar och initiativ är positivt för verksamheten. Det hjälper oss mycket i vårt arbete med att stötta brukarna i vår kommun att eva ett så självständigt liv som möjligt.