Nyheter

Spännande möte på Eriksgård

Det är drygt ett år sedan Tomelilla kommun skrev avtal med Grön arenagården Eriksgård för att erbjuda brukare i olika verksamheter en grön oas med tillgång till djur som kaniner, katter och hästar. I dagarna flyttade en ny fjordhäst in, tillsammans med sitt föl, och deltagarna från daglig verksamhet var på plats för att hälsa.

När man svänger upp mot Eriksgård har man havet i ryggen och fälten breder ut sig både till höger och vänster. Högljudda höns tar emot och hästar hälsar välkommen med sitt gnägg.

- Jag blir lugn direkt jag kommer hit, säger Erica Tillgren, en av deltagarna inom daglig verksamhet som är här av en speciell anledning i dag.
Birgitta Hüllert och Per Andreén, som bor på Eriksgård, har nämligen varit och hämtat två nya hästar, fjordingen Desolett och hennes föl Fägre. Och nu ska Erica Tillgren och de andra deltagarna få hälsa på de nya hästarna. 

- Vi ville ha en häst som är extra snäll och som tycker om att bli ompysslad. Och det fick vi verkligen! Desolett blir en del av verksamheten här och kommer också att gå att rida. Samvaron med djuren är det viktigaste, att ta hand om och gosa med dem. Vi har också kaniner, katter och höns här, berättar Birgitta Hüllert.

Rädd för hästar
Erica Tillgren har tidigare varit rädd för hästar men sedan hon började åka hit har rädslan bytts ut mot en kärlek till de stora djuren. Hästarna har blivit hennes specialområde och det hon lägger mest tid på här. Det är också Erica som får gå in i hagen och för första gången hämta Desolett som står en bit bort med Fägre nära sig.

- Jag känner mig trygg här. Och det är som att hästarna förstår oss människor och vi förstår dem. Jag blir lugn när jag är i närheten av hästarna, säger hon.

Tomelilla kommuns skrev avtal med Eriksgård i december 2019. Hit åker daglig verksamhet, äldre och olika familjeverksamheter.

- För oss betyder det jättemycket att komma hit, säger stödassistent Martina Schön och fortsätter:

- Det är så härligt att vara ute i frisk luft och vara nära djuren. I vanliga fall åker vi hit med en grupp om tre och jag vet att många längtar efter dagarna här. 

Kommer hit varje fredag
Martina Schön är här varje fredag och tillsammans med Birgitta Hüllert, som sedan årsskiftet arbetar halvtid med Tomelilla kommuns olika verksamheter på gården, skapar de en dag fylld av upplevelser tillsammans med djuren. Inte sällan slutar dagen med att de bakar något i den fullutrustade längan på gården som är vigd åt verksamheten. Med ägg från hönsen blir det god fika på eftermiddagarna.

De två nya hästarna är köpta med bidrag från Rotary och Inga och Per-Anders Olofssons stiftelse. Men det är inte de enda nyheterna på gården i vår, inom kort ska odlingslådor komma på plats och deltagarna får vara med från planering till provsmakning.

- Hallon, jordgubbar och rabarber, enas man om att det bör finnas.

Många vinster
Daniel Nilsen är verksamhetsutvecklare inom stöd och omsorg i Tomelilla kommun och ser många vinster med samarbetet med Eriksgård.

- Det är något speciellt med att komma hit. Att vi kan erbjuda det i flera olika verksamheter är fantastiskt. Dessutom med Birgitta här som skapar aktiviteter och meningsfulla dagar.

Fakta: Grön arena är ett koncept inom Hushållningssällskapet som syftar till utveckling av gårdar som erbjuder tjänster inom social omsorg, skola och hälsa.