Nyheter

Smittspridningen är inte över – var fortsatt försiktig!

Även om flera rekommendationer tagits bort, finns coronaviruset kvar och smittan sprids. Så följ de rekommendationer som finns kvar för att skydda dig själv och andra.

  • Såväl ovaccinerade som vaccinerade ska vara hemma och undvika kontakt med andra om man har symtom. Som ovaccinerad räknas även du som enbart har fått en dos vaccin. Blir du sjuk – stanna hemma till du är fullt frisk.
     
  • Är du ovaccinerad, ska du likt tidigare testa dig för covid-19 vid symtom. Är du fullt vaccinerad, behöver du ta reda på om du ingår i någon de grupper som ska testas ändå. Det kan du hitta här: Folkhälsomyndighetens webbplats

    Från 22 november kommer dock rekommendationen att alla med symtom testar sig, återinföras. Det gäller personer från förskoleklass och uppåt i ålder.
     
  • Ovaccinerade ska särskilt tänka på att hålla avstånd till andra och specifikt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och de som är 70 år och äldre. Undvik platser med trängsel, till exempel konserter, nattklubbar och större fester.

Om du inte ännu vaccinerat dig, finns fortfarande en god möjlighet. Region Skåne erbjuder drop-in vaccin utan förbokning på flera platser. Du kan också ringa och boka tid på din vårdcentral. Just nu erbjuds du som är över 65 år att boka tid för en tredje dos vaccin, men alla över 16 år kommer få samma erbjudande.

Läs mer på regionens webbplats eller 1177.se.

Region Skåne