Nyheter

Nytt samarbete mellan skola och företag i Tomelilla

Elever som går i årskurs nio på Kastanjeskolan och läser EPA- och teknikprofil kan numera välja företagskontakt som elevens val. Företagen och skolan har gemensamt jobbat fram ett upplägg som nu testas under hösten.

Företagskontakt innebär att elever blir tilldelade ett företag och en handledare, som de regelbundet besöker under en period av cirka åtta veckor. 

– Vi införde företagskontakt under hösten och förhoppningen är att eleverna ska få en bättre förståelse för hur de ämnen vi läser i skolan kommer till nytta i verkligheten. Tanken är också att det ska underlätta gymnasievalet för eleverna. Vi testar upplägget nu och utvärderar gemensamt med företagen och eleverna, säger Anders Hansson, lärare på Kastanjeskolan och initiativtagare till företagskontakt.

För företagen är det en chans att visa upp sin verksamhet, bredden av yrken och de utvecklingsmöjligheter som finns. Inom fordonsbranschen går teknikutvecklingen snabbt framåt inom bland annat digitalisering och elektrifiering, vilket ställer nya krav på kompetens. Även behovet av språkkunskaper har ökat. Både Österlens Lastvagnar och Scania i Tomelilla samarbetar sedan länge med fordons- och transportprogrammet på Ystad gymnasium. De tycker initiativet att elever redan i högstadiet får känna på branschen är bra. 

– Vi vill ge eleverna chansen att känna på yrket, och i förlängningen se att fler ungdomar söker sig till Fordonsutbildningen och även till Scania som arbetsgivare, säger Jenny Lindén servicechef på Scania.

Christer Nilsson, reservdelschef på Österlens Lastvagnar påpekar att branschen har förändrats.

– Inom fordon och transport finns en uppsjö av valmöjligheter bland yrkena. Idag görs mycket av jobben via en dator, att det skulle vara tungt och smutsigt är en gammal föreställning. Jag tycker det är viktigt för eleverna att få se helheten av ett företag och hur allt hänger ihop. De får också själva upptäcka och förstå vad kunskaperna i skolan faktiskt behövs till, säger Christer Nilsson, reservdelschef på Österlens Lastvagnar. 

Under testperioden deltar åtta elever från Kastanjeskolan. Utöver Scania och Österlens Lastvagnar tar ytterligare tre företag i Tomelilla emot elever: Skånska Slakterimaskiner, Otto Olssons, och OP maskiner. Eleverna får en handledare på företagen. Upplägget varierar lite beroende på verksamhet, men cirka en halvdag i veckan är eleven hos sitt företag.

– Jag tycker det är väldigt kul att få se olika delar av företaget och blev förvånad av att så mycket drivs av datorer - även i verkstaden. Det är fantastiskt av skolan att vi får denna möjlighet som gör det lättare inför gymnasievalet, säger Sofie Nilsson, elev på Kastanjeskolan med Österlen Lastvagnar som företagskontakt. 

– Jag har inte bestämt mig för vad jag ska välja till gymnasiet ännu. Det är bra att få se många olika delar av företaget och att det finns så många olika möjligheter som jag inte hade koll på, säger Victor Olsson, elev på Kastanjeskolan med Scania som företagskontakt.