Nyheter

Nya initiativ och privata aktörer räddar feriejobben

Tomelilla kommun erbjuder varje år feriejobb till ungdomar, i åldern 16-18 år, som ett sätt för dem att få en inblick i och erfarenhet av arbetsmarknaden. I år påverkas flera av tjänsterna inom barnomsorg samt stöd och omsorg på grund av coronapandemin.

Viruset har klassificerats som riskklass 3 och det är förbjudet, enligt Arbetsmiljöverket, att låta minderåriga arbeta i miljöer där det kan finnas risk för kontakt med smittor som tillhör riskklass 3 eller 4.

Men nu är det klart att alla de feriejobb som påverkades har kunnat ersättas av nya. Flera kommunala verksamheter, exempelvis biblioteket, fritidsgården Soffta och plan- och byggnadsenheten erbjuder nu också feriejobb, precis som Österlenhem och ett antal privata aktörer.

- De som kommer att arbeta hos oss i sommar kommer bland annat att hjälpa till att hålla rent och snyggt i och kring fastigheterna. Sommartid målar vi utomhus och det kommer ungdomarna att få prova på. För oss känns det självklart att bidra till att alla som vill feriearbeta ska få det, säger Österlenhems vd Pia Brink.

Utöver Österlenhem, som är ett kommunalägt bolag, har privata aktörer också visat intresse och kommer nu att vara arbetsgivare för några av ungdomarna i sommar.

- Det är fantastiskt att se att samarbetet med näringslivet kan fungera så här. Feriejobben är ett viktigt insteg i arbetslivet för många unga och jag är glad över att vi kan erbjuda alla sökanden en plats i sommar, trots rådande läge, säger kommunstyrelsens ordförande Leif Sandberg (C).

Första perioden börjar den 15 juni och pågår i tre veckor. Andra perioden börjar den 6 juli och pågår också i tre veckor.

Läs mer om feriejobben här.