Nyheter

Nu utbildas föreningar för att nattvandra i kommunen

I veckan hölls det första utbildningstillfället för föreningar som vill börja nattvandra i Tomelilla kommun. Beslutet om att ge föreningar möjlighet att nattvandra, i utbyte mot ersättning, togs redan hösten 2020 men pandemin har försenat starten.

Föreningar var på plats samt deltog digitalt när Janne Lundholm från stiftelsen nattvandring.nu informerade och höll en grundkurs i nattvandring.

- Att skapa förtroende är A och O. Att ungdomarna, när de behöver vuxenhjälp, vågar komma fram till er är det allra viktigaste, betonar han.

Tre till fem personer
Man nattvandrar i grupper om minst tre och max fem personer. Nattvandringen sker i tretimmarspass. Det kan till exempel vara styrelsemedlemmar, föräldrar eller aktiva i föreningen, som är minst 18 år, som nattvandrar.

- Att nattvandra handlar aldrig om att leka polis eller vara ett medborgargarde. Det är viktigt att komma ihåg, fortsätter Janne Lundholm.

Tomelilla kommun ser många vinster med att låta föreningar nattvandra.

- Dels möjligheten att bjuda in invånarna till bordet, där vi tillsammans bygger ett tryggare samhälle och samtidigt får bredare syn på hur aktiv vår kommun är på kvällar och nätter. Dels är det en vinst att vi kan vara med och stärka föreningarnas ekonomi, säger Robin Reimer, fältassistent.

Alla får startkit
Varje förening, som skriver avtal med nattvandring.nu och Tomelilla kommun, får utbildning och ett startkit med exempelvis västar.

Vill du och din förening vara med och nattvandra? Välkommen att höra av dig till Tomelilla Direkt på 0417-180 00 eller kommun@remove-this.tomelilla.remove-this.se.

Projektet genomförs i samarbete med Sparbanken Skåne.