Nyheter

Nu kan du söka bygglov digitalt

Du som vill bygga i Tomelilla kommun kan nu söka bygglov digitalt. Den 1 februari lanserar kommunen nya e-tjänster som gör att du kan ansöka när du vill på dygnet. Du kan också följa ditt ärende i din mobil, surfplatta eller dator.

E-tjänsterna finns på kommunens hemsida och det går att ansöka om bygglov, anmälan, marklov, rivningslov, förhandsbesked och strandskyddsdispens. Det du behöver för att skicka in en ansökan digitalt är ett Bank-ID och de handlingar som ska skickas med som digitala filer. Som sökande blir du guidad genom processen fram tills att ansökan eller anmälan är inskickad.

– Kommunen satsar på att digitalisera sin service till invånare och företag och det känns väldigt roligt att vi nu kan lansera e-tjänsterna för bygglov. Det är efterlängtat av många. Det kommer också effektivisera handläggningen av ärenden och möjliggöra snabbare återkoppling till den sökande, säger Åsa Jonasson tillförordnad bygglovchef Tomelilla kommun. 

Med e-tjänsterna kan du också följa ditt ärende, göra kompletteringar till din ansökan, anmäla kontrollansvarig och ta del av beslut. Sakägare och grannar har också möjlighet att lämna synpunkter.

– Det känns väldigt bra att kommunen nu får en mer modern och tillgänglig hantering av bygglovsärenden precis som många andra kommuner redan har, säger Per Håkanson (C) ordförande byggnadsnämnden, Tomelilla kommun.

tomelilla.se/bygga finns mer information om hur det går till att söka bygglov. Det kommer fortfarande finnas möjlighet att ansöka med pappersblankett och skicka in pappershandlingar för den som vill.

 Här hittar du alla e-tjänster för byggärenden.

Rådgivning via telefon

Behöver du rådgivning kan du ringa till bygglovsenheten.
Telefontider:
•    Tisdagar och onsdagar klockan 10–12. 
•    Torsdagar klockan 13–15. 

Telefonnummer: 0417-180 00. Du kommer till Tomelilla direkt som slussar dig vidare till bygglovenheten. Du kan även mejla bygg@remove-this.tomelilla.remove-this.se