Nyheter

Minnessten på plats

Eric Sigfrid Persson, född i Tryde,var en av Sveriges främsta byggmästare och formgivare inom funktionalismen. Under tisdag 17 september kom en minnessten på plats på Gustafs torg i Tomelilla.

Eric Sigfrid Person föddes 1898 och började redan vid sex års ålder arbeta som gåsapåg. Senare blev han snickarlärling och utbildade sig i byggnadskonstruktion i Danmark. På 1920-talet grundade han sitt eget byggföretag i Tomelilla.

Så tidigt som i 20-årsåldern ritade han ett egnahemsområde beläget vid Nygatan i Tomelilla. Ett tiotal egnahem byggdes, serietillverkade i en och samma typ. Senare på 1920-talet fortsatte han på södra sidan av Nygatan med en serie gavelvända en- och tvåfamiljshus. På Nygatan bodde han också med familjen innan flytten gick till Malmö.

I Malmö tog karriären fart på allvar. Idag är han mest känd som Malmös funkiskung och var byggmästare till bostadsområden som Friluftstaden, Ribershus och Malmgården. Han lanserade även det svängbara perspektivfönstret.

Under de sista åren av sitt liv var Eric Sigfrid Persson verksam som möbeldesigner. Eric Sigfrid Persson dog 1983. Han var far till den världsberömda formgivaren Signe Persson Melin och Sven Erik "Eke" Persson, uppfinnare och entreprenör.

Minnesstenen består av en cirka en meter hög sten i granit med en slipad yta där en bronsplatta med text är placerad. Ett lokalt stenhuggeri i Tryde fick uppdraget att göra installationen och själva naturstenen kommer också från trakten.  Uppförandet har sitt ursprung i en S-motion i kommunfullmäktige som samhällsbyggnadsnämnden sedan hanterat vidare.