Nyheter

Matsalen på Byavångsskolan stänger på grund av mögelproblem

Under höstlovet har källarplanet på Byavångsskolans röda byggnad inspekterats vad gäller fukt. Efter provtagningar av fackman, upptäcktes att matsalen och köket som finns där var så fuktskadat att mögelproblem uppstått. De lokalerna stängs därför.

– Det betyder att direkt efter höstlovet, på måndag 7 november, kommer mat beredas och elever och personal äta på annan plats, säger Tina Bjerström, rektor på Byavångsskolan.

Direkt mittöver skolan finns Café Kryddans kök och matsal på Byavången som Måltidsverkstan och skolan nu får möjlighet att använda.

– De lokalerna kan vi ta i bruk på onsdag 9 november. Måndag och tisdag dessförinnan, löser vi måltiderna på skolan på annat sätt, berättar Tina Bjerström.

Personal kommer följa eleverna över Byvägen när det är dags för mat.

Nu ska en plan tas fram för vilka åtgärder som behövs för att komma till rätta med problemet.

– Det är svårt att säga hur lång tid det kan ta innan elever och personal åter kan äta på skolan, säger skolchef Johan Holmqvist. Men vi får nog räkna med att den lösning vi funnit med Café Kryddan, kommer behöva gälla en längre tid.

Besiktning och provtagning av andra rum i källarplanet, såsom slöjdsalen, har inte uppvisat samma problem. Dessa rum kan fortsätta användas enligt bedömning av fackmannaspecialist

Café Kryddans öppna verksamhet påverkas mellan klockan 10:30 och 12:30, då barnen äter i olika omgångar. Gäster kan fortfarande handla och om man vill kan man sitta med barnen eller i hänvisade lokaler i anslutning. Biljarden fungerar dock inte att använda under dessa timmar.