Nyheter

Lokala eldsjälar prisade i länet

Varje år uppmärksammar länsstyrelsen i Skåne invånare som gjort en stor insats för sin kommun eller länet. Arrangemanget kan ses som en regional variant av Kungens Sverigemiddag.

Efter att landshövding Anneli Hulthén har bett kommunledningen om förslag, prisas i år två personer från Tomelilla – Anita Ullmann och Eva Troedson. Båda var i början av juni inbjudna till landshövdingens residens i Malmö för att ta emot utmärkelsen ”Årets eldsjäl”.

Anita Ullmann uppmärksammas för sitt engagemang i gruvfrågan med följande motivering:

”Anita har genom sitt engagemang i organisationen vetoNu skapat ett nätverk, tillsammans med andra oroade skåningar, som kämpar för att stoppa ett gruvprojekt på Österlen.”

- Det känns otroligt fint att få denna utmärkelse som jag vill dela med alla andra eldsjälar som under många års tid kämpat och fortsätter kämpa för att bevara det fantastiska jordbruks- och kulturlandskapet vi har i Tomelilla och hela sydöstra Skåne, säger Anita Ullmann. Till kvällen på residenset valde jag därför att ta med moder Christa från Mariavall som ju också är en del i vetoNu.

Eva Troedson utses för sin gärning inom keramik och konsthantverk i hemma i Bollerup:

”Eva har gjort gården Keramika Fantasia till en spännande mötesplats på Österlen för konst- och konsthantverksintresserade.”

- Jag tackar så mycket för utmärkelsen eldsjäl inom kulturen i Tomelilla kommun, säger Eva Troedson. Keramika Fantasia ligger allra längst söderut i kommunen, vilket inte hindrat alls att under snart 30 år ha utvecklat och drivit det. Det är en dröm som har fått växa under alla år och bli en underbar verklighet! Tack även till min fine vän och medarbetare Mesut Yazici, som följde med till residenset. Vi njöt båda av en fin kväll.