Nyheter

Kunskap och styrka – vinnarna av kultur- och idrottspriset är utsedda

Nu är mottagarna av såväl Tomelillas kommuns kulturpris som idrottspris utsedda.

Kulturpriset tilldelas i år Eljarödsbon Acke Eriksson, som genom sitt intresse, gedigna arbete och forskning om människor, gårdar och hus, har spridit kunskap om den österlendska landsbygden och då speciellt om sin älskade hembygd Eljaröd.

Acke Eriksson har sen barnsben intresserat sig för sin hembygd, ett intresse som bara växt genom åren. Han har grävt i arkiven och skapat ett register på över 11 000 personer som har bott i Eljaröd de senaste 366 åren, från 1651 fram till nu. Acke har även identifierat vilka personer som har bott på vilken gård eller i vilket hus och allt har han samlat i ett 563 sidigt uppslagsverk.

Årets idrottspris går till en av världens starkaste kvinnor, Martina Andersson. Martina, som är uppvuxen i Tomelilla har vunnit titeln som Sveriges, Europas och världens starkaste kvinna och har genom sina prestationer satt Tomelilla på kartan.

Hon har tagit tagit VM-guld i Strongwoman i sin viktklass och hon har sju SM-titlar och tre raka EM-guld och fungerar som en god förebild för kommunens barn och unga.

Kulturpriset och idrottspriset delas årligen ut till en person, grupp eller förening som har gjort en värdefull och uppskattad insats inom kultur eller idrott. Kultur- och fritidsnämnden i Tomelilla kommun utser pristagarna efter nomineringar av allmänheten.