Nyheter

Har du sett den digitala soptunnan på torget i Tomelilla?

På torget i Tomelilla står sedan en tid en digital soptunna. Digital soptunna, kanske du undrar, är det den man slänger sina gamla mejl i på datorn? Nej, det här är något helt annat.

I soptunnan på torget kan man slänga vanligt skräp, som till exempel plast och papper. När soptunnan börjar bli välfylld trycks skräpet ihop automatiskt med hjälp av solceller. På så sätt ryms ännu mer skräp i tunnan. När den sen börjar bli så full att den behöver tömmas så signalerar den automatiskt till kommunens Gata- och parkenhet att den behöver tömmas. Det gör att de inte behöver köra ut och tömma halvfulla soptunnor.

Soptunnan är inköpt på prov för att se vilka effekter den kan ha. Tanken är att man ska kunna få goda resultat både på miljön och ekonomin om bilarna bara behöver åka ut när tunnorna verkligen är fulla.

På bilden slänger Rasmus Simonsen, kommunens gatu- och parkchef, skräp i tunnan. Nu i Corona-tider kan det vara bra att veta att man kan öppna sopfacket även med fotpedalen. Man behöver alltså aldrig vidröra tunnan med händerna. Välkommen till torget i Tomelilla för att prova!