Nyheter

Flera sätt att hålla kontakten med äldre på boenden

Hemma finns anhöriga som inte längre kan hälsa på sina äldre. På våra boenden finns äldre som kan tycka att ensamheten börjar bli påfrestande. Därför vill Tomelilla kommun skapa bås av plexiglas där möten kan möjliggöras. Dessutom finns det nu datorer och surfplattor på alla boenden för att kunna ha digitala samtal med möjlighet att se varandra via skärm.

Båsen beräknas vara på plats på samtliga äldreboenden i kommunen i slutet av maj månad. De kommer att möjliggöra att boende och anhöriga kan dricka en kopp kaffe ihop, samtala och se varandra på nära håll – om än med plexiglas mellan.

– Behovet av att ha ett besöksförbud inom äldreomsorgen riskerar att bli långvarigt. Då måste vi hitta lösningar, säger Leif Sandberg (C) som i egenskap av kommunstyrelseordförande fattat beslutet om att införa mötesplatserna.

Samtidigt stärker verksamheterna upp möjligheten att kommunicera digitalt. Det digitala mötet via en skärm ersätter inte ett riktigt möte men kan i alla fall vara mer levande än ett vanligt telefonsamtal. Det finns nu både datorer och surfplattor på kommunens äldreboenden och personalen hjälper gärna till med tekniken så att äldre kan få se sina nära och kära, via skärmen.

– Att minska smittspridningen är det viktigaste just nu. Men det finns också en fara i ensamheten, därför är det en självklarhet för oss att erbjuda de tekniska lösningar som kan underlätta och sprida lite glädje och ljus över dagarna, säger Viweca Thoresson, socialchef.

Det är Österlenhem som får uppdraget att ta fram båsen som kommer att finnas på samtliga äldreboenden i Tomelilla kommun.

Så går det till:

Praktisk information om hur båsen bokas kommer inom kort. För att genomföra ett digitalt samtal via datorn eller surfplattan kontaktar du personalen på det aktuella boendet som hjälper er. Här finns alla kontaktuppgifter.