Nyheter

Ett svävande övergångsställe ska sänka farten

För bilister på Ystadvägen i centrala Tomelilla är det nu en annorlunda upplevelse att passera det nya övergångsstället vid busshållplatsen. Med hjälp av en optisk illusion, ser det ut som de vita fälten i övergångsstället svävar en bit över vägen.     

Målet är att bilisterna ska sänka farten.   

- Vi ville göra något extra i samband med den nya busshållplatsen på Ystadvägen och kom då fram till att vi skulle skapa en vision av ett tredimensionellt övergångsställe, berättar Ulrika Olsson, teknisk chef i Tomelilla kommun. 

Att använda optiska illusioner som ett svävande övergångsställe är en beprövad metod som används över hela världen som fartdämpande åtgärd. Fälten i övergångsstället är målade på ett speciellt sätt som skapar en illusion av att de svävar en bit över vägen.   

- Vi har valt att använda det på Ystadvägen eftersom där rör sig många trafikanter, inte enbart bilister. Vi hoppas och tror att de här åtgärderna verkligen bidrar till att bilisternas hastighet hålls nere, säger Ulrika Olsson.   

Detta är det första svävande övergångsstället som införs i kommunen, men faller det väl ut, kan det bli fler optiska övergångsställen.