Nyheter

Climate week Österlen – närproducerad matglädje tillsammans med goda grannar

Climate week Österlen är en hållbarhetsvecka som äger rum den sista veckan i oktober. Det är Tomelilla kommuns egen variant av Fast fusion Climate week som arrangeras årligen. Temat för veckan är lokala och hälsosamma råvaror, klimat och skånska maträtter.

I årets klimatvecka samverkar Tomelilla kommun med konceptet En God Granne. Våra goda grannar är en samling lokala producenter av goda och näringsriktiga råvaror.

– Eftersom vi ständigt arbetar med hållbarhet men också med vår livsmedelsförsörjning och har så många producenter nära så är det en självklarhet för oss att försöka få till ett bra samarbete oss emellan, förklarar Ingela Dejenfelt, måltidschef i Tomelilla kommun.

Våra goda grannar levererar sina råvaror till samtliga kök i Tomelilla kommun och under veckan fylls menyerna med närproducerade maträtter. Det innebär att både gammal som ung får ta del av den goda och klimatsmarta maten.

– Förra årets Climate week Österlen föll väldigt väl ut så därför vill vi göra den till årligt återkommande, säger Ingela.

Anders Lareke är grundare av konceptet En God Granne – närproducerat är kvalitet för oss och därför kallar vi våra leverantörer av lokal mat för grannar. Känslan för råvaran och mathantverket är, inte bara för ögat och smaklökarna, utan även grunden för samarbete och utveckling. Vi grunnar ständigt på hur smakerna kan bli ännu bättre, hur våra grannar kan komma närmare och hur samarbeten kan bli ännu värdefullare.

Det god grannarna som levererar råvaror under Climate week Österlen är: Mellbybagaren, Ottoglass, Strömbecks Gårdsslakt och chark, Källagården, Österlenbryggarna, Skillinge Fisk, Petersborgs Gård, Björstorps - Gårdens kött samt Kiviks café & Bageri.