Nyheter

Climate week Österlen – en hållbarhetsvecka med fokus på skånsk matglädje

Climate week Österlen är Tomelilla kommuns egen variant av den nationella Fast fusion Climate week som kommunen deltar i under vecka 43. En hållbarhetsvecka där fokus ligger på klimat, lokala råvaror och skånska maträtter.

Mycket som människan gör påverkar miljön på ett negativt vis, allt från vilket transportmedel vi använder, vilka kläder vi väljer att ha på oss till vilken mat vi äter. Tillsammans med ett flertal kommuner i Sverige deltar Tomelilla i årets ”Fast fusion Climate week”, en hållbarhetsvecka med förhoppning om att alla ska upptäcka både hur god klimatsmart mat är och få ett hållbart grundtänkande kring vårt klimat.

- Klimatpåverkan från mat står för nästan en tredjedel av människans totala påverkan på miljön, i Tomelilla kommun vill vi göra vårt bästa för att minska vår klimatpåverkan, förklarar Ida Abrahamsson, hållbarhetsstrateg i Tomelilla kommun.

Under veckan kommer de skolor och särskilda boende som serveras mat från kommunens måltidsverksamhet, kunna njuta av måltider med fokus på skånska råvaror från de egna leverantörerna.

- Vi genomför Climate Week Österlen för att lyfta våra lokala leverantörer samtidigt som vi i samverkan med Climate Week lyfter det viktiga arbetet med hållbar mat, säger Ingela Dejenfelt, måltidschef i Tomelilla kommun.

Under Climate Week Österlen kommer eleverna runt om i kommunen få möjlighet att ställa frågor direkt till producenterna av de skånska råvarorna, då representanter från LRF kommer vara närvarande på de olika skolorna. 

- Det känns viktigt att lantbrukarna kan visa och berätta om var den skånska maten kommer ifrån, våra friska djur och miljövänliga odlingar, säger Håkan Svensson, ordförande för LRFs kommungrupp i Tomelilla.