Nyheter

Byavångskolan i projekt för ökad biologisk mångfald

Elever på Byavångskolan samarbetar med Österlenhem för att skapa större biologisk mångfald i tätorten. I veckan sattes holkar och insektshotell upp runt om i Tomelilla tätort och på skolan.

Elever i årskurs fem på Byavångskolan haft fullt upp på lektionerna den senaste tiden. De har byggt holkar och insektshotell av byggmaterial som blivit över när Österlenhem renoverat lägenheter. Även återvunnet material från hyresgäster har kommit till nytta. Förhoppningen är att ugglor och starar ska flytta in i holkarna och att insektshotellen ska gynna insekter och bin.

Holkarna har målats i olika färger och mönster och de finns nu bland annat längs Rundelsgatan, Odengatan, Per-Ågas gata och Rosenkransgatan.

Samtidigt som eleverna byggt boplatser för pollinatörer och fåglar hade de lärt sig om biologisk mångfald och samarbete.

- Vi ser fram emot att följa vilka fåglar som flyttar in. För framtiden har vi planer på att sätta in webbkameror i holkarna så att vi kan se vad som händer. Det är också uppskattat av eleverna att deras jobb kommer till nytta i verkligheten, säger Lucas Lennartsson lärare på Byavångskolan.

Det finns planer för framtiden även på andra platser i kommunen.

- Det har varit väldigt inspirerande att se barnens engagemang i vårt gemensamma projekt. Vi hoppas kunna fortsätta med liknande samarbeten även i andra delar av kommen där Österlenhem har faststighetsbestånd säger Maria Helin från Österlenhem.