Nyheter

Snart finns bilpool i Tomelilla

Tillsammans med intresserade testpersoner kommer ett pilotprojekt undersöka hur en bilpool fungerar i Tomelilla tätort, Brösarp och Sjöbo. Piloten görs i samarbete med företaget Bil Bengtsson.

Som en del av EU-projektet ”Mobilitet på Tvärs” startar ett pilotprojekt där bilpool ska testas i Tomelilla och Sjöbo kommun. Projektet görs i samarbete med det lokala företaget Bil Bengtsson och deras bilpool Rulla med Bil Bengtsson.

Under två testperioder kommer två poolbilar att testas på fyra olika platser. Tisdagen den 5 oktober påbörjas den första testperioden som pågår i fyra månader. Då testas en poolbil i Tomelilla tätort och en poolbil i Sjöbo tätort. En andra testperiod, i mindre byar, är planerad från februari till och med maj 2022 och innefattar Brösarp i Tomelilla kommun och en by i Sjöbo kommun som ännu inte är bestämd.

Intresset för bilpool har undersökts

Mellan juli och augusti i år gjordes en undersökning inom projektet "Mobilitet på Tvärs" om intresset för att testa nya sätt att resa på. Av 168 respondenter svarade 68 att de är intresserade av att testa bilpool. Störst intresse fanns i Tomelilla tätort, Sjöbo tätort och Brösarp, därför blir dessa nu testplatser.

– Bilpool passar den som inte äger en egen bil och bara behöver det ibland. Eller den som kanske behöver en extra bil ibland och tycker det är mycket att äga två bilar. Vi hade satt en minimumgräns att det ska finnas minst fem intresserade hushåll på en ort för att det ska kännas rimligt att testa, säger Frida Tiberini EU-samordnare och projektledare Tomelilla och Sjöbo kommun.

Bil Bengtsson tror på bilpool

Bil Bengtsson har arbetat med en bilpoolslösning i Ystad sedan februari i år och kommer att tillgodose bilpoolspiloten med service och två bilar.

– Bilpool är något som vi tror väldigt mycket på både i städer och ute på landsorten. Hos oss på Bil Bengtsson har hållbarhet och miljö länge legat oss varmt om hjärtat och vi vill vara ledande inom det i vår bransch. Vi är väldigt glada och stolta över att få vara en del av det fantastiska initiativet som Sjöbo och Tomelilla kommun nu gör, säger Jenny Ljunge, Bil Bengtsson.

Allt sköts genom Rullas mobilapp. Användaren både bokar, låser upp och betalar via appen.

Läs mer om bilpoolstjänsten på rulla.se

Del av Mobilitet på Tvärs

Bilpoolen är ett av flera hållbara resesätt som ska testas inom ramen för Tomelillas och Sjöbos case i ”Mobilitet på Tvärs”, ett stort EU-projekt som görs i samarbete med  totalt 17 skånska och danska partners.

Läs mer om Mobiltet på tvärs och hur du blir testperson på sjobo.se/mpt

Följ oss gärna på Instagram @mpt_sjobo_tomelilla