Nyheter

Åtta prisades av kommunen under nationaldagsfirandet

Inramat av fanor och Tomelilla Ungdomsorkesters musik, firades nationaldagen på torget i Tomelilla. På scenen fick glada mottagare kommunens priser för sina prestationer inom kultur, idrott, föreningsliv och sitt goda ambassadörskap.

Som upptakt på torget innan orkester med fanbärande följe anlände, bjöd The Snails på en musikalisk blandning. Gruppen består av elever från kulturskolan.

Kommunstyrelsens ordförande Leif Sandberg, (C), höll ihop programmet som förutom utdelande av de olika priserna, innehöll sång av Olivia Eriksson, välkomnande av nya medborgare och tal.  All musik stod 75-årsjubilerande Tomelilla Ungdomsorkester för.

Föreningen Företagarna står bakom priset Gyllene kvasten som i år uppmärksammade Sahlins kläder för sin välhållna butik och dito omgivning. Företagarna lottade också ut nationaldagsstipendiet som med lottens hjälp gick till Bondrumsgårdens hembygdsring.

Nationaldagen firades också i Brösarp under kvällen, även där till tonerna av Tomelilla Ungdomsorkester.

Föreningsledarpriset 2021

Christian Björklund, Tomelilla AIS, prisades med följande motivering:

Christian har under många år tränat Tomelillas barn och ungdomar i bordtennis. Detta gör han på ett helt fantastiskt sätt. Han har en ledarstil som är empatisk, positiv och tydlig. Han är inspirerande och idérik och på träningspassen strävar han efter att alla ska bli sedda, vilket stärker barnens självförtroende och deras självkänsla växer. De växer både som pingisspelare och som människor.

Idrottspriset 2021

Thea Brünjes, simning, fick ta emot priset med motiveringen:

Sommaren 2021 var en mycket framgångsrik mästerskapssommar för Thea Brünjes. I SM/JSM i Halmstad simmade hon till sig ett JSM-silver på 100 m fjärilsim och sedan blev hon svensk mästare på 200 m fjärilsim i långbana, vilket kan benämnas som tidernas SM-sensation. I svenska ungdomsmästerskapen (sista året som Thea kunde delta) tog Thea guld på 200 m fjäril, silver på 100 m fjäril ett silver i lagkapp och dessutom blev det en 4:e plats på 100 m frisim.

Kulturpriset 2021

Föreningen Hasse & Tage-Museets vänner är vinnare av Tomelilla kommuns kulturpris 2021 med följande motivering:

Under de senaste åren har föreningen bakom Hasse & Tage-museet dragit stor uppmärksamhet till kommunen som turistmål. Föreningen tilldelas priset för dess outtröttliga och ideella arbete med bevarandet av ett kulturarv starkt kopplat till Tomelilla kommun och som dessutom håller Hans Alfredsons och Tage Danielssons minne högst levande.

Föreningsledarpriset, idrottspriset och kulturpriset delas ut av kultur- och fritidsnämnden varje år efter nomineringar från allmänheten. För föreningsledarpriset, var det premiär.

- Pristagarna är väl värda uppmärksamhet för hur de på olika sätt bidrar till Tomelilla och de är dessutom goda förebilder för andra, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Alexander Verweij Svensson, (M).

Årets ambassadör 2021

Årets ambassadör är utsedda av kommunens näringslivschef. Priset gick denna gång till fyra personer, Joakim Svensson, Peter Hjelm, Oskar Rosberg och Martina Hjelm.

Motiveringar:

Joakim Svensson:

Årets ambassadör gör inte bara Tomelilla grönare utan hela Skåne. Joakim Svensson och Växtkraft i Skåne Tranås arbetar innovativt och med stor passion. Han har satt Tomelilla och Skåne Tranås på kartan och förstärkt

områdets gröna varumärke med det goda Tomelilla i fokus.

Peter Hjelm:

Årets ambassadör gör inte bara Tomelilla grönare utan hela Skåne. Peter Hjelm och Växtkraft i Skåne Tranås arbetar innovativt och med stor passion. Genom sitt engagemang i en av Sveriges första automatiska livsmedelsbutiker, Auto-Mat underlättar han mångas vardag inte bara i Skåne Tranås. Han har satt Tomelilla och Skåne Tranås på kartan och förstärkt områdets gröna och närproducerade varumärke med det goda Tomelilla i fokus.

Oskar Rosberg:

Årets ambassadör gör inte bara Tomelilla grönare utan hela Skåne. Oskar Rosberg och Växtkraft i Skåne Tranås arbetar innovativt och med stor passion. Han har satt Tomelilla och Skåne Tranås på kartan och förstärkt områdets gröna varumärke med det goda Tomelilla i fokus.

Martina Hjelm:

Årets ambassadör är en sann entreprenör. Med Skåne Tranås som bas driver Martina Hjelm både en frisersalong och en av Sveriges första automatiska livsmedelsbutiker, Auto-Mat. En service och butik med ett unikt och inte sällan lokalproducerat sortiment som underlättar mångas vardag inte bara i Skåne Tranås. Hon har med mycket hjärta och engagemang satt Tomelilla och Skåne Tranås på kartan.